BE-ja miraton 24 programe të reja garancie për të nxitur investimet në rajonet ku ndjek politikat e zgjerimit dhe fqinjësisë së mirë. News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

27/01/2023

BE-ja miraton 24 programe të reja garancie për të nxitur investimet në rajonet ku ndjek politikat e zgjerimit dhe fqinjësisë së mirë.

Bordi Operativ i Fondit Evropian për Zhvillimin e Qëndrueshëm plus (EFSD+) ka miratuar sot një paketë të mëtejshme me 24 programe garancie për të mbështetur investimet në vendet fqinje të BE-së dhe vendet në zgjerim. Bashkë me tri garancitë për Ballkanin Perëndimor për mbështetjen e NVM-ve të miratuara në dhjetor, garancitë e reja, me vlerë 2.4 miliardë euro, pritet të sjellin investime deri në 17 miliardë euro në sektorët prioritarë, duke përfshirë energjinë e rinovueshme, lidhshmërinë digjitale dhe konkurrueshmërinë e sektorit privat, në kuadër të Planeve Ekonomike dhe të Investimeve (EIPs), që janë mjetet për të vepruar në Portën Globale në Ballkanin Perëndimor dhe Rajonet Jugore dhe Lindore të Fqinjësisë.

 

EFSD+, krahu financiar në kuadër të Fqinjësisë së mirë me BE-në, Instrumentin e Bashkëpunimit Ndërkombëtar dhe Zhvillimit – Evropa Globale, ofron garanci për të pakësuar riskun për investimet e bashkërenditura me prioritetet e BE-së në vendet partnere.

 

Institucionet financiare evropiane dhe ndërkombëtare, si Banka Evropiane e Investimeve (EIB), Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), dhe bankat kombëtare për zhvillim të BE-së, do të punojnë bashkë me Komisionin Evropian për të krijuar mundësi investimi, në përputhje me Ekonominë dhe programet novatore të Planit të Investimeve dhe që pritet të grumbullojnë shumë investitorë privatë.

 

Pasi të jenë nënshkruar marrëveshjet e garancisë midis BE-së dhe një totali prej 11 Institucioneve Financiare Ndërkombëtare dhe Evropiane, si EIB-ja, EBRD-ja dhe bankat kombëtare për zhvillim, këto entitete do të kenë tre vjet kohë që të krijojnë mundësi investimi në fushat e konkurrueshmërisë së sektorit privat dhe një agjendë inovacioni për Ballkanin Perëndimor; Lidhshmërinë e Detit të Zi me Rajonin Lindor të Fqinjësisë; tranzicionin dhe sigurinë e energjisë në Rajonin Jugor të Fqinjësisë. Garancia e BE-së supozohet dhe të rritë financat e bankave për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe të shtojë lëshimin e bondeve të gjelbra në vendet partnere të BE-së.

Lexoni më shumë (Read more)

Burimi: European Union

Fotografitë: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.