EU dogovorila 24 nova garantna programa za podsticanje investicija u zemljama proširenja i regione susjedstva News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

27/01/2023

EU dogovorila 24 nova garantna programa za podsticanje investicija u zemljama proširenja i regione susjedstva

Operativni odbor Evropskog fonda za održivi razvoj plus (EFSD+) odobrio je danas novi paket od 24 garantna programa za podršku investicijama u susjednim zemljama EU i zemljama proširenja. Zajedno sa tri garancije za zapadni Balkan za podršku malim i srednjim preduzećima odobrenim u decembru, očekuje se da će nove garancije, u vrijednosti od 2,4 milijarde eura, generisati investicije od 17 milijardi eura u prioritetne sektore, uključujući obnovljive izvore energije, digitalno povezivanje i privatni sektor konkurentnosti, u okviru Ekonomskih i investicionih planova (EIP), koji su sredstva za isporuku na Global Gatevai-u na Zapadnom Balkanu i južnom i istočnom susjedstvu.

 

EFSD+, finansijski ogranak u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju EU (NDICI) – Globalna Evropa, pruža garancije za ublažavanje rizika za ulaganja usklađena sa prioritetima EU u našim partnerskim zemljama.

 

Evropske i međunarodne finansijske institucije, kao što su Evropska investiciona banka (EIB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i nacionalne razvojne banke EU, radiće zajedno sa Evropskom komisijom na stvaranju mogućnosti za ulaganja, u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom i očekuje se da će to privući privatne investitore.

 

Po potpisivanju ugovora o garanciji između EU i ukupno 11 evropskih i međunarodnih finansijskih institucija kao što su EIB, EBRD i nacionalne razvojne banke, ovi subjekti će imati tri godine da ostvare investicije u oblastima kao što su: konkurentnost privatnog sektora i program inovacija za zapadni Balkan; crnomorska povezanost u istočnom susjedstvu; energetska tranzicija i bezbijednost u južnom susjedstvu. Očekuje se i da garancija EU poveća finansiranje banaka za mala i srednja preduzeća, kao i da poveća emisiju zelenih obveznica u zemljama partnerima EU.

Saznaj više

Izvor: European Union

Fotografija: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.