Paketa e Mbështetjes për Energjinë nis të veprojë - Rehabilitimi i gjashtë hidrocentraleve në Maqedoninë e Veriut News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

3/03/2023

Paketa e Mbështetjes për Energjinë nis të veprojë – Rehabilitimi i gjashtë hidrocentraleve në Maqedoninë e Veriut

Më 23 shkurt 2023, u nënshkruan marrëveshje financiare me vlerë 36.2 milionë Euro për rehabilitimin e gjashtë hidrocentraleve në Maqedoninë e Veriut. Investimi përmban grante të BE-së prej 11.2 milionë Eurosh, 25 milionë Euro kredi nga banka zhvillimore KfW dhe 200,000 Euro nga qeveria gjermane – të gjitha fonde të kanalizuara nëpërmjet Kornizës së Investimeve për Ballkanin Perëndimor (WBIF).

 

Investimi do të përfundojë gjatë dy viteve të ardhshme dhe është faza e tretë e rehabilitimit të gjashtë hidrocentraleve të mëdhenj (HE Vrutok, HE Vrben, HE Raven, HE Tikvesh, HE Shpilje dhe HE Globocica) që do të sigurojnë midis 20% dhe 30% të prodhimit total të energjisë elektrike në vend.

 

Investimet do ta zgjasin jetëgjatësinë e centraleve, duke e rritur kapacitetin e tyre gjenerues me 13.5 Më. Prodhimi i elektricitetit do të rritet me rreth 47.5 G. Projekti është në harmoni me angazhimin e Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor për tranzicionin te energjia e pastër dhe do të kontribuojë për Strategjinë e Zhvillimit për Energjinë të Maqedonisë së Veriut. Kjo synon të reduktojë emetimet e gazeve serrë me 61% në krahasim me nivelet e vitit 2005 dhe të rrisë pjesën e burimeve të rinovueshme të energjisë në 45% deri në vitin 2040.

 

Marrëveshjet e huasë, grantit dhe garancisë u nënshkruan nga Kreu i KfW-së i Sektorit për Energjinë dhe Transportin e Evropës Juglindore dhe Turqisë, Pablo Obrador Alvarez; Ministri i Financave i Maqedonisë së Veriut, Fatmir Besimi; dhe drejtori i ndërmarrjes publike ESM SH.A. – Shkup,Vasko Kovachevski. Në ceremoninë e firmosjes qenë të pranishëm Ambasadori Evropian,David Geer, dhe ambasadori i Gjermanisë në detyrë në vend, Otto Graf.

 

Projekti, i njohur si „Flagship 4 – Energjia e Rinovueshme“ në Planin Ekonomik dhe të Investimeve të BE-së, është pjesë e përpjekjeve të Komisionit Evropian për të përmirësuar sigurinë energjetike në rajon dhe pason miratimin e Paketës së Mbështetjes për Energjinë për Ballkanin Perëndimor, prej 1 miliard Eurosh. Financohet pjesërisht nëpërmjet pjesës WBIF të paketës (500 milionë Euro) që mbulon investimet pilot prioritare për diversifikimin e furnizimit me energji, nxit energjinë e rinovueshme dhe përmirëson efiçiencën e energjisë.

Burimi: WBIF

Fotografitë: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.