Paket energetske podrške u akciji – sanacija šest hidroelektrana u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

3/03/2023

Paket energetske podrške u akciji – sanacija šest hidroelektrana u Sjevernoj Makedoniji

Sporazumi o finansiranju u ukupnom iznosu od 36,2 miliona eura potpisani su 23. februara 2023. godine za sanaciju šest hidroelektrana u Sjevernoj Makedoniji. Investicija se sastoji od 11,2 miliona eura bespovratnih sredstava EU, 25 miliona eura kredita razvojne banke KfW i 200.000 eura od njemačke vlade – sva sredstva se plasiraju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Investicija će biti završena u naredne dvije godine i predstavlja treću fazu sanacije šest velikih hidroelektrana (HE Vrutok, HE Vrben, HE Raven, HE Tikveš, HE Špilje i HE Globočica) koje obezbjeđuju između 20% i 30% ukupne proizvodnje električne energije u zemlji.

 

Investicije će produžiti životni vijek elektrana i povećati njihove proizvodne kapacitete za 13,5 MW. Proizvodnja električne energije će se povećati za oko 47,5 G. Projekat je u skladu sa obavezom Zelene agende za Zapadni Balkan da se pređe na čistu energiju i doprinijeće Strategiji razvoja energetike Sjeverne Makedonije. Cilj je smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 61 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine i povećanje udjela obnovljivih izvora energije na 45 odsto do 2040. godine.

 

Sporazume o zajmu, grantu i garanciji potpisali su šef Odeljenja KfW-a za energetiku i transport jugoistočne Evrope i Turske Pablo Obrador Alvares, ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi i direktor javnog preduzeća AD ESM – Skoplje Vasko Kovačevski. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su evropski ambasador Dejvid Gir i vršilac dužnosti ambasadora Njemačke Oto Graf.

 

Projekat, identifikovan kao Flagship 4 – Obnovljivi izvori energije u Ekonomskom i investicionom planu EU, dio je truda Evropske komisije da poboljša energetsku bezbjednost u regionu i prati usvajanje paketa energetske podrške za Zapadni Balkan vrijednog milijardu eura. Finansira se kroz dio paketa WBIF-a (500 miliona eura) koji pokriva prioritetne glavne investicije za diversifikaciju snabdijevanja energijom, podsticanje obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti.

Izvor: WBIF

Fotografija: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.