EIB mbështet Ballkanin Perëndimor në zgjidhjen e krizës aktuale News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

6/05/2022

EIB mbështet Ballkanin Perëndimor në zgjidhjen e krizës aktuale

Në fund të prillit, European Investment Bank (EIB) bashkëorganizoi  konferencën e tetë ‘International Research Conference on Building Resilience in Times of Crisis: The Role of Policies.’ Konferenca u organizua në bashkëpunim me Bankën Kombëtare të Maqedonisë së Veriut dhe u mbajt në 30-vjetorin e sovranitetit monetar të Maqedonisë së Veriut. Eventi trajtoi sfidat aktuale, pasiguritë që rrjedhin nga rregullimet e politikave pas pandemisë dhe reagimi politik i nevojshëm për të adresuar goditjet në rritje në mallra dhe energji të shkaktuara nga lufta në Ukrainë. Ajo ilustron bashkëpunimin e përforcuar të EIB – krahu huadhënës i Bashkimit Evropian – me partnerët e saj në Maqedoninë e Veriut dhe mbështetjen që Banka ka dhënë për stabilitetin ekonomik të vendit dhe procesin e integrimit në BE për më shumë se 40 vjet.

 


Zëvendëspresidentja e EIB-së, Lilyana Pavlova, theksoi se si banka e BE-së, EIB-ja është e gatshme të mbështesë rajonin e Ballkanit Perëndimor në kapërcimin e sfidave aktuale. “Përveç financimit të ndërtimit të rrjeteve më të sigurta dhe të ndryshme të energjisë, ne po ndihmojmë rajonin të rrisë rezistencën ndaj ndryshimeve klimatike dhe të zhvillojë projekte të reja të qëndrueshme në kuadër të European Commission’s Economic and Investment Plan për Ballkanin Perëndimor. Vitin e kaluar, EIB dha 257 milionë euro për të mbështetur dekarbonizimin dhe tranzicionin drejt ekonomisë së gjelbër në rajon”, tha ajo.

 

Konferenca ndërkombëtare mirëpriti mbi 40 pjesëmarrës, duke përfshirë guvernatorë dhe anëtarë të bordit të bankave qendrore, zyrtarë të lartë të institucioneve financiare ndërkombëtare dhe përfaqësues të komunitetit akademik rajonal dhe ndërkombëtar.

Lexoni më shumë

Burimi: EIB

Foto nga: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.