Европската инвестициска банка ќе го поддржи Западен Балкан во справувањето со тековната криза News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

Европската инвестициска банка ќе го поддржи Западен Балкан во справувањето со тековната криза

На крајот од април, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја ко-организираше осмата Меѓународна истражувачка конференција за мотивирање отпор во време на криза; со посебен осврт на улогата на политиките. Конференцијата беше организирана во соработка со Националната банка на Северна Македонија и се одржа на триесеттата годишнина од монетарниот суверенитет на Северна Македонија. Настанот беше насочен кон тековните предизвици, несигурноста која се јавува поради пост-панедмиските политички промени, како и политичките одговори потребни за да се справиме со распространетите недостатоци на енергија и добра предизвикани од војната во Украина. Конференцијата ја илустрираше зацврстената соработка помеѓу ЕИБ, позајмувачкото тело на ЕУ, со партнерите во Северна Македонија и поддршката која ЕИБ ја обезбедува за економската стабилност на државата во текот на интеграцискиот процес за членство во ЕУ, преку 40 години.

 

Заменик претседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, потенцираше дека, како банка на ЕУ, ЕИБ е подготвена да го поддржи регионот на Западен Балкан во надминувањето на тековните предизвици. „Освен финансирањето на изградба на побезбедни и поразнолики енергетски мрежи, му помагаме на регионот да го зголеми својот отпор кон климатските промени и да развие нови одржливи проекти во рамки на Економскиот и инвестициски план на Европската Комисија за Западен Балкан. Минатата година, ЕИБ обезбеди 257 милиони евра за да ја поддржи декарбонизацијата и транзицијата кон зелена енергија во регионот,“ изјави таа.

 

Меѓународната конференција пречека преку 40 учесника, вклучително и гувернери и членови на управен совет на централните банки, високи функционери на меѓународните финансиски институции и претставници на регионалната и меѓународна академска заедница.

Извор: EIB

Извор на фотографии: EIB

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.