Thirrja për Çmimin e Gazetarisë Investigative të BE-së 2023 është mbyllur tashmë News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

7/07/2023

Thirrja për Çmimin e Gazetarisë Investigative të BE-së 2023 është mbyllur tashmë

Gazetarë nga Ballkani Perëndimor dhe Turqia dorëzuan më shumë se 260 aplikime për Thirrjen për Çmimin e Gazetarisë Investigative të BE-së 2023. Një total prej 267 aplikime janë dorëzuar për Çmimin e Gazetarisë Investigative të BE-së 2023, duke përfshirë kategoritë kombëtare dhe rajonale. Këto aplikime erdhën nga shtatë vende të ndryshme. Ky çmim prestigjioz vlerëson histori të jashtëzakonshme investigative të botuara në vitin kalendarik pararendës.

 

Nga grupi i aplikimeve të pranuara, juria vlerësuese do të zgjedhë tre histori kryesore nga secili prej shtatë vendet, duke rezultuar në 21 histori të përzgjedhura. Ky proces përzgjedhjeje siguron që historitë më të jashtëzakonshme nga çdo vend të njihen dhe të vlerësohen. Këtë vit, Çmimi i BE-së ka prezantuar një shtesë emocionues në formën e një çmimi rajonal. Kjo kategori ka për qëllim të njohë historitë më të bukura që tejkalojnë kufijtë kombëtar dhe trajtojnë çështje të rëndësishme të të gjithë rajonit. Duke krijuar këtë kategori të re, çmimi ka për qëllim të frymëzojë gazetarët të zgjerojnë perspektivat e tyre dhe të përballojnë çështjet që kanë një ndikim më të lartë.

 

Një juri vlerësimi e veçantë do të vendoset për të vlerësuar dorëzimet e çmimit rajonal. Ky panel i dedikuar do të rishqyrtojë dhe do të përzgjedhë tre historitë që kanë ndikim më thelbësor rajonal. Kjo iniciativë do të nxisë një ndjenjë bashkëpunimi midis gazetarëve dhe do t’i inkurajojë ata të shqyrtojnë çështje rajonale që prekin një audiencë më të madhe. Në katër vitet e fundit, janë shpërblyer 84 histori investigative nga Ballkani Perëndimor dhe Turqia të krijuara nga 124 gazetarë. Këto histori kontribuuan në zgjidhjen e çështjeve të keqpërdorimit të pushtetit, korrupsionit, krimit të organizuar, ndotjes së ekosistemit dhe shkelje të tjera.

 

Çmimi i BE-së për Gazetarinë Investigative 2023 është pjesë e projektit “Strengthening Quality Journalism in Western Balkans and Türkiye II”. Kjo synon të njoh dhe promovojë arritjet e jashtëzakonshme në gazetarinë investigative si dhe të përmirësojë dukshmërinë e gazetarisë cilësore në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi.

Read more (Lexoni më shumë)

Burimi: BIRN

Fotografitë: BIRN

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.