Poziv za nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023 je sada zatvoren News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

7/07/2023

Poziv za nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023 je sada zatvoren

Novinari sa Zapadnog Balkana i Turske podnijeli su više od 260 prijava na Poziv za EU ​​nagradu za istraživačko novinarstvo 2023. Za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo 2023. podnijeto je ukupno 267 prijava, koje obuhvataju nacionalne i regionalne kategorije. Ove aplikacije su stigle iz sedam različitih zemalja. Ova prestižna nagrada odaje priznanje za izuzetne istraživačke priče objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini.

 

Iz skupa pristiglih prijava, ocjenjivački žiri će izabrati tri najbolje priče iz svake od sedam zemalja, što će rezultirati 21 odabranom pričom. Ovaj proces selekcije osigurava da se najistaknutiji radovi iz svake zemlje prepoznaju i priznaju. Ove godine, Nagrada EU je uvela uzbudljiv dodatak u vidu regionalne nagrade. Ova kategorija nastoji da prepozna najbolje priče koje prevazilaze nacionalne granice i bave se pitanjima od značaja za cio region. Stvaranjem ove nove kategorije, nagrada ima za cilj da inspiriše novinare da prošire svoju perspektivu i pozabave se pitanjima koja imaju širi uticaj.

 

Za ocjenjivanje prijava regionalnih nagrada biće osnovan poseban žiri. Ovaj namjenski panel će pregledati sve prijave i izabrati tri priče koje imaju najveći regionalni uticaj. Ova inicijativa će podstaći osjećaj saradnje među novinarima i podstaći ih da se udube u regionalna pitanja koja utiču na širu publiku. U protekle četiri godine nagrađene su 84 istraživačke priče sa Zapadnog Balkana i Turske u produkciji 124 novinara. Ove priče su doprinijele rješavanju slučajeva zloupotrebe moći, korupcije, organizovanog kriminala, zagađenja ekosistema i drugih nedjela.

 

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo 2023. dio je projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“. Ovo ima za cilj da prepozna i promoviše izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, kao i da poboljša vidljivost kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Read more

Izvor:  BIRN

Fotografije: BIRN

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.