Menaxhimi i kufirit: EU-ja nënshkruan marrëveshjen me Maqedoninë e Veriut News | WeBalkans

Lajme

Zbulo të rejat më të fundit rreth aktiviteteve dhe ngjarjeve që lidhen me BE-në në Ballkanin Perëndimor.

27/10/2022

Menaxhimi i kufirit: EU-ja nënshkruan marrëveshjen me Maqedoninë e Veriut

Më 26 tetor, European Union dhe Maqedonia e Veriut nënshkruan një marrëveshje për bashkëpunimin operacional në menaxhimin kufitar me European Border and Coast Guard Agency (Frontex). Presidentja e European Commission, Ursula von der Leyen, dhe Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovačevski, ishin dëshmitarë të nënshkrimit të marrëveshjes nga Commissioner for Home Affairs, Ylva Johansson, dhe Ambasadori i Republikës Çeke në Maqedoninë e Veriut, Jaroslav Ludva, që përfaqëson Presidencën Çeke të Këshillit, në emër të EU-së, dhe nga Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, në emër të Maqedonisë së Veriut.

 

Zëvendëspresidenti për Promovimin e Mënyrës Sonë Evropiane të Jetesës, Margaritis Schinas, u shpreh: “Bashkëpunimi i ngushtë i Maqedonisë së Veriut për migracionin është pjesë e rrugëtimit të saj në EU. Nënshkrimi i kësaj marrëveshjeje status me Frontex është një dëshmi e fortë e këtij bashkëpunimi. Migracioni është diçka që ne mund ta menaxhojmë vetëm duke punuar së bashku.”

 

Komisionerja për Punët e Brendshme, Ylva Johansson, deklaroi: “Jam shumë e kënaqur që sot nënshkruajmë këtë marrëveshje status, pasi do të forcojë bashkëpunimin tonë në lidhje me migracionin dhe menaxhimin kufitar. Frontex do të ketë mundësinë të angazhojë ekipet e trupave të përhershme për të punuar krah për krah me rojën kufitare të Maqedonisë së Veriut, duke parandaluar në këtë mënyrë krimin ndërkufitar, në veçanti kontrabandën dhe trafikimin e qenieve njerëzore, dhe duke garantuar sigurinë e qytetarëve të Maqedonisë së Veriut dhe të European Union.”

 

Bashkëpunimi i forcuar operacional ndërmjet partnerëve të Ballkanit Perëndimor dhe Frontex do të kontribuojë për adresimin e migracionit të paligjshëm dhe do të forcojë më tej sigurinë e kufijve të jashtëm të EU-së. Frontex ka angazhuar tashmë rreth 300 oficerë në rajon, nëpërmjet operacioneve të përbashkëta në kufijtë e jashtëm të EU-së me Shqipërinë, Malin e Zi dhe Serbinë, në kuadër të marrëveshjeve aktuale status. Për të siguruar zbatimin e marrëveshjes status, do të bihet dakord për një Plan Operacional ndërmjet Frontex dhe autoriteteve kombëtare të Maqedonisë së Veriut. Ky plan do t’i lejojë Frontex që të asistojë Maqedoninë e Veriut për menaxhimin kufitar, të kryejë operacione të përbashkëta dhe të angazhojë personel si në kufirin me EU-në, ashtu edhe në kufijtë me partnerët fqinj të Ballkanit Perëndimor. Në këtë mënyrë do të adresohet rritja e migracionit të paligjshëm dhe krimi ndërkufitar.

Read more

Source: European Union

Photo credits: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.