Гранично управување: ЕУ потпишува договор со Северна Македонија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/10/2022

Гранично управување: ЕУ потпишува договор со Северна Македонија

На 26. октомври, ЕУ и Северна Македонија потпишаа договор за оперативна соработка за гранично управување со Европската агенција за гранична и крајбрежна стража (Фронтекс). Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, и премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, го посведочија потпишувањето на договорот од страна на комесарката за внатрешни работи, Илва Јохансон, и чешкиот амбасадор во Северна Македонија, Јарослав Лудва, кој го претставуваше чешкото претседателство со Советот, во име на ЕУ, и министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, во име на Северна Македонија.

 

Потпретседателот за промоција на европски начин на живот, Маргаритис Схинас, изјави: „Блиската соработка за миграција на Северна Македонија е дел од нејзиниот пат кон ЕУ. Потпишувањето на овој договор со Фронтекс е силен доказ за тоа. Миграцијата е нешто со кое можеме да се справиме само со заедничка работа.“

 

Комесарката за внатрешни работи, Илва Јохансон, изјави: „Горда сум што денес ја потпишувам оваа спогодба за статус, затоа што со неа ќе се зајакне нашата соработка во доменот на миграцијата и граничното управување. Фронтекс ќе може да ги распореди своите служби за да работат рамо до рамо со граничните стражи од Северна Македонија, спречувајќи прекуграничен криминал; особено криумчарење на луѓе, обезбедувајќи сигурност за граѓаните на Северна Македонија и Европската Унија.“

 

Зајакнувањето на оперативната соработка помеѓу партнерите од Западен Балкан и Фронтекс ќе придонесе за справување со нелегалната миграција и ќе ја подобри безбедноста на надворешните граници на ЕУ. Во рамки на тековните спогодби за статус, Фронтекс веќе распоредува 300 офицери во регионот; вклучително преку заеднички операции на надворешните граници на Унијата со Албанија, Црна Гора и Србија. За обезбедување на имплементација на спогодбата за статус, директно ќе биде договорен операциски план помеѓу Фронтекс и државните авторитети на Северна Македонија. Овој план ќе му овозможи на Фронтекс да ја придружува Северна Македонија во граничното управување, со спроведување заеднички операции и распоредување персонал, како на границата со ЕУ, така и на границите со соседните партнери од Западен Балкан. На овој начин, ќе се овозможи помош за справување со растечката нелегална миграција и прекуграничниот криминал.

Read more

Source: European Union

Photo credits: European Union

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.