Млади Срби и Косовци се прашуваат „Како те гледам?“ | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Млади Срби и Косовци се прашуваат „Како те гледам?“

Проект финансиран од ЕУ им помага на младите луѓе да размислуваат без предрасуди и да го изразат своето ново искуство во кратки филмови.

SCROLL DOWN

Две културни организации – Dokufest во Призрен и Fond B92 во Белград – се здружија за да ги соберат младите луѓе од Косово и Србија и да им овозможат да видат дали нивните верувања едни за други се вистинити. Досега, околу 40 младинци имаа шанса да ги предизвикаат своите предрасуди во проектот „Како те гледам?“.

24-годишниот Исмаил Мирсели од Призрен ја објаснува причината поради која се пријавил за активноста: „Сакав да знам за што е заинтересиран еден млад Србин – и најдов и сличности и спротивставени мислења за нашите општества“. За време на своето патување, Мирсели помина време со луѓе од Крушевац во Србија, кој, на негово изненадување, многу личи на неговиот роден град. Мал дел од времето помина во објаснување на работите што ги прави во Косово. Останатото време, тој зборуваше за она што му е најважно: неговиот интерес за филмови, театар и култура. „Верувам дека, ако го пополниме недостатокот на информации со универзални вредности, нема да има простор за никаква поделба.“

„Сакав да знам за што е заинтересиран еден млад Србин и најдов и сличности и спротивставени мислења за нашите општества.“

Исмаил Мирсели, учесник од Косово

И навистина, организаторите се погрижија учесниците во проектот да го задржат својот фокус на културата, и како начин за истражување, но и како начин да го изразат своето искуство на креативен начин. Проектот се состоеше од работилници, посети на културни локалитети и на крај од креирање видеа што одговараат на едноставното прашање: како средбата со нивните врсници лице в лице го промени начинот на кој тие ги гледаат. Поради ограничувањата со коронавирусот, првата група од 2020 година мораше да се ограничи на онлајн видео повици, но нивната креативност во правење филмови сè уште блеска во кратките видеа што ги направија едни за други.

Проектниот менаџер на „Како те гледам?“, Зана Арапи Џеладини, вели дека ваквите проекти се она што им е потребно на младите луѓе за вистински да се запознаат, и во Косово и во Србија. Недостатокот на информации е она што ја испровоцира целата идеја на проектот, објаснува таа. Сè започна кога членовите на тимот на Докуфест присуствуваа на фестивал во Србија, а луѓето таму беа изненадени кога слушнаа за работите што се случуваат во Призрен – за кои дотогаш не знаеја ништо. Зана додава дека важен дел од проектот е следење на медиумите за спротивставени наративи и нивно споделување со учесниците во проектот за да се споредат различните гледишта.

„Ние сме само млади луѓе, се забавуваме и уживаме во овие состаноци и во кино“.

Сара Еќимовиќ, учесничка од Србија

Една учесничка од Србија вели дека ова искуство ѝ било едно од најубавите во животот. Сара Еќимовиќ (23) веднаш се поврза со некој на нејзина возраст од Косово. Пред да се сретнат во живо, со денови разговараа на телефон за заеднички интереси, како што се европските филмови. „Научив за неговото семејство, музиката што ја прави и неговите планови за иднината“, вели Еќимовиќ, која исто така беше во првата група што учествуваше на фестивалот на краток и документарен филм Dokufest во Призрен. „Конечно, имав прилика да ги посетам Призрен и Косово“, додава таа. Подоцна во 2021 година таа и нејзините колеги учесници ќе ги прикажат своите видеа на фестивалот Слободна зона во Белград. Ова е благодарение на истата програма за културна размена.

Таа резимира: „Ние сме само млади луѓе, кои се забавуваат и уживаат во овие средби и филмови“.

За проектот

Проектот „Како те гледам?“ е осмислен и имплементиран од две граѓански организации од Косово и Србија: Dokufest и Fond B92. Организациите веруваат дека во погледите на младите доминираат предрасудите и последиците од конфликтот – пречки кои стојат на патот на мобилноста на целиот регион. Проектот доби средства од претпристапните фондови на Европската Унија, како дел од Програмата за граѓанско општество и медиуми за Косово 2018-2019 година.

Photo credits: Dokufest / Fund B92

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.