Револуционерно земјоделско истражување во Србија: Револуционерен нов објект на Институтот BioSense | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Револуционерно земјоделско истражување во Србија: Револуционерен нов објект на Институтот BioSense

Со поддршка на заемот од EIB, институтот Biosensе во Србија добива нова зграда со високо софистицирана опрема и голем работен простор.

SCROLL DOWN

BioSense, пионерскиот Институт за истражување и развој за ИТ во биосистемите, ја предводи задачата за револуција на земјоделството преку дигитални иновации во Србија. Од своето основање во 2015 година, институтот е во првите редови за истражување на најновите научни и технолошки достигнувања во примената на ИТ во земјоделството. Неговата примарна цел е да испорача најсовремени дигитални решенија за земјоделскиот сектор во Србија и во светот, како ќе ги оспособи земјоделците да постигнат повисоки приноси со оптимални инвестиции. Влијанието на научните откритија на BioSense се протега многу подалеку од границите на нивните лаборатории. Овие иновации се беспрекорно интегрирани во општеството, со што корист имаат земјоделците, услугите за техничка поддршка, компаниите, креаторите на политики, студентите и учениците.

За поддршка на Институтот BioSense, ЕУ обезбедува финансии преку проектот ANTARES, со дарежлив грант од 14 милиони евра од програмата на ЕУ Хоризонт 2020 „Ширење инзвонредност и проширување на учеството. „Владата на Србија, исто така, даде значаен придонес од € 20 милиони, од кои дел е добиен преку поволен заем од 18 милиони евра од Европската инвестициска банка. Овие средства се посветени на развојот на истражувачката инфраструктура, вклучувајќи ја новоотворената најмодерна зграда на институтот и најсовремената научна опрема.

“Од нашето основање во 2015 година со само 10 вработени, доживеавме забележителен раст и сега имаме 150вработени. Опсегот на нашето истражување значително се прошири, со што се појави потреба од нова зграда, подобрена инфраструктура и надградена опрема.”

Професор Владимир Црнојевиќ, на позиција директор на Институтот BioSense

Професорот Владимир Црнојевиќ работи како директор на Институтот BioSense. Тој ја истакнува итната потреба за дополнителен работен простор што се појавила со текот на времето. „Од нашето основање во 2015 година со само 10 вработени, доживеавме забележителен раст и сега имаме 150 вработени. Опсегот на нашето истражување значително се прошири, со што се појави потреба од нова зграда, подобрена инфраструктура и надградена опрема “, објаснува професорот Црнојевиќ.

Новоизградената зграда на Институтот BioSense се истакнува како една од најиновативните градби во Србија. Таа е прецизно дизајнирана со цел да ги задоволи потребите на истражувачите кои работат на проекти поврзани со микро и нанотехнологија, вештачка интелигенција, истражување на биосистемите, клеточно земјоделство, биоархеологија и разни други научни дисциплини што ги спроведува Институтот за истражување и развој за информатичка технологија во биосистемите. Со оглед на тоа што лабораториите и канцелариите сочинуваат приближно 60% од вкупната површина на зградата, обезбеден е голем работен простор за истражувачите на институтот. Со околу 6.500 метри квадратни, зградата има уникатни архитектонски елементи и комплексни инженерски решенија. Имено, зградата е опремена со технологија за основна изолација, комбинирајќи сеизмички изолатори и изолирани темели за да се заштити од сеизмичка активност, па дури и од најмали надворешни вибрации. Оваа анти-вибрациона основа гарантира дека деликатната опрема сместена во зградата е заштитена од надворешни пречки.

Лабораториите во Институтот BioSense бараат исклучително ниво на чистота, каде што дури и најмалата честичка прашина се смета за преголема. Со цел да се исполнат овие строги барања, специфични лаборатории во објектот се дизајнирани како чисти простории. Овие контролирани средини бараат присуство на чист и незагаден воздух, како би се создал соодветен работен простор за ракување со најделикатната опрема. Пристапот до овие соби е ограничен, поради што од поединците се бара да се облечат во соодветна опрема пред постепено да влегуваат низ сè почисти простории. Визуелната комуникација помеѓу различни простории е олеснета преку стаклени панели, додека кутии посебно наменети за пренос ја олеснуваат размената на материјали и опрема. Покрај тоа, институтот може да се пофали со оптичка лабораторија, целосно обложена во црно за специјализирани оптички истражувања.

“Благодарение на проектот ANTARES и поддршката од Европската инвестициска банка, успеавме да ја набавиме потребната опрема и да инвестираме во нашата нова зграда.”

Професор Владимир Црнојевиќ, на позиција директор на Институтот BioSense

Институтот BioSense доживеа извонреден раст, проширувајќи се од 50 вработени на почетокот на проектот на над 140 вработени во моментов, а повеќе од 50 имаат докторат. Ова проширување е овозможено преку поддршката на програмата ANTARES финансирана од ЕУ. Проектот директно создаде 37 нови позиции, а до завршување на проектот се очекува да бидат пополнети дополнителни 15 позиции. Овој голем поттик значително ги подобри научните способности на Институтот, што резултираше со успешно иницирање на 36 проекти на Хоризонт, 22 други меѓународни проекти, 9 индустриски проекти и 38 национални проекти, со вкупен приход од приближно 25 милиони евра.

Професорот Владимир Црнојевиќ ја признава клучната улога на проектот АНТАРЕС и одлуката на државата да обезбеди средства од Европската инвестициска банка. „Благодарение на проектот ANTARES и поддршката од Европската инвестициска банка, успеавме да ја набавиме потребната опрема и да инвестираме во нашата нова зграда“, потврдува професорот Црнојевиќ.

За програмата

Европската инвестициска банка, институцијата за долгорочно финансирање на Европската унија, поддржува остварливи капитални инвестициски проекти кои ги унапредуваат политичките цели на Унијата. Во земјите од Западен Балкан, финансиските операции на EIB придонесуваат за олеснување на процесот на интеграција во Европската унија. Од 2001 година, EIB додели над 7 милијарди евра во корист на проекти во Србија.

Photo credits: Biosens Institute

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.