Revolucioniranje poljoprivrednih istraživanja u Srbiji: Inovativni objekat Instituta BioSense uz podršku EIB kredita | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Revolucioniranje poljoprivrednih istraživanja u Srbiji: Inovativni objekat Instituta BioSense uz podršku EIB kredita

Uz podršku kredita Evropske investicione banke (EIB), Institut BioSense u Srbiji dobija novu zgradu sa visoko sofisticiranom opremom i prostranim radnim prostorom.

SCROLL DOWN

BioSense, pionirski institut za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima, predvodi revoluciju u poljoprivredi putem digitalnih inovacija u Srbiji. Od svog osnivanja 2015. godine, institut je bio na čelu istraživanja najnovijih naučnih i tehnoloških dostignuća u primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi. Njegov osnovni cilj je pružanje najsavremenijih digitalnih rješenja sektoru poljoprivrede u Srbiji i širom svijeta, osnažujući poljoprivrednike da postižu veće prinose uz optimalne investicije. Uticaj naučnih dostignuća Instituta BioSense proteže se daleko izvan okvira njihovih laboratorija. Ove inovacije se besprekorno integrišu u društvo, koristeći poljoprivrednike, servise za proširenje, kompanije, donosioce odluka, studente i učenike.

Da bi podržao Institut BioSense, EU obezbjeđuje finansiranje kroz ANTARES projekat, s velikodušnim grantom od 14 miliona eura iz programa EU za 2020. godinu “Širenje odličnosti i proširivanje učešća.” Vlada Srbije takođe je dala značajan doprinos od 20 miliona eura, dio kojeg je dobijen kroz povoljan kredit od 18 miliona eura od Evropske investicione banke. Ova sredstva su posvećena razvoju istraživačke infrastrukture, uključujući novu, najsavremeniju zgradu instituta i naprednu naučnu opremu.

“Od našeg osnivanja 2015. godine sa samo 10 zaposlenih, doživjeli smo značajan rast, sada zapošljavamo 150 ljudi. Obim našeg istraživanja se značajno proširio, što je zahtijevalo izgradnju nove zgrade, unaprijeđenu infrastrukturu i modernizovanu opremu.”

Profesor Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSense

Profesor Vladimir Crnojević je direktor Instituta BioSense. On ističe hitnu potrebu za dodatnim radnim prostorom koja se pojavila tokom vremena. “Od našeg osnivanja 2015. godine sa samo 10 zaposlenih, doživjeli smo značajan rast, sada zapošljavamo 150 ljudi. Obim našeg istraživanja se značajno proširio, što je zahtijevalo izgradnju nove zgrade, unaprijeđenu infrastrukturu i modernizovanu opremu,” objašnjava profesor Crnojević.

Nova zgrada Instituta BioSense ističe se kao jedna od najinovativnijih struktura u Srbiji. Metikulozno je dizajnirana da zadovolji istraživače koji rade na projektima vezanim za mikro i nanotehnologije, vještačku inteligenciju, istraživanje biosistema, ćelijsku poljoprivredu, bioarheologiju i razne druge naučne discipline koje sprovodi istraživački institut za informacione tehnologije u biosistemima. Sa laboratorijama i kancelarijama koje čine oko 60% ukupne površine zgrade, pružen je dovoljan radni prostor za istraživače instituta. Zgrada, koja zauzima oko 6.500 kvadratnih metara, prikazuje jedinstvene arhitektonske elemente i kompleksna inženjerska rješenja. Zgrada je opremljena tehnologijom bazne izolacije, kombinujući seizmičke izolatore i izolacione temelje kako bi je zaštitila od seizmičkih aktivnosti i čak najmanjih spoljnih vibracija. Ova temeljna protiv-vibraciona tehnologija obezbjeđuje da osjetljiva oprema smještena unutar zgrade ostane zaštićena od spoljnih smetnji.

Laboratorije Instituta BioSense zahtijevaju izuzetan nivo čistoće, gdje se čak i najmanji čestica prašine smatra suviše velikom. Da bi zadovoljile ove stroge zahtjeve, određene laboratorije unutar objekta su dizajnirane kao čiste sobe. Ovi kontrolisani okviri zahtijevaju prisustvo čistog i nekontaminiranog vazduha, stvarajući pogodno radno mjesto za rukovanje najosetljivijom opremom. Pristup ovim prostorijama je ograničen, zahtijevajući od pojedinaca da se obuku u odgovarajuću odjeću prije nego što postepeno uđu kroz sve čistije prostore. Vizuelna komunikacija između različitih prostorija omogućena je staklenim panelima, dok specijalne kutije za transfer omogućavaju razmjenu materijala i opreme. Osim toga, institut se ponosi optičkim laboratorijem, potpuno obloženim crnim bojama za specijalizovana optička istraživanja.

“Zahvaljujući projektu ANTARES i podršci Evropske investicione banke, uspjeli smo da nabavimo potrebnu opremu i investiramo u našu novu zgradu.”

Profesor Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSense

Institut BioSense doživio je značajan rast, proširivši se sa 50 zaposlenih na početku projekta na preko 140 zaposlenih danas, pri čemu više od 50 ima doktorat. Ovaj rast omogućen je kroz podršku EU-finansiranog programa ANTARES. Projekat je direktno stvorio 37 novih pozicija, a očekuje se da će još 15 pozicija biti popunjeno do završetka projekta. Ovo značajno pojačanje značajno je unaprijedilo naučne kapacitete instituta, rezultirajući uspješnim pokretanjem 36 Horizon projekata, 22 druga međunarodna projekta, 9 industrijskih projekata i 38 nacionalnih projekata, što ukupno iznosi oko 25 miliona eura.

Profesor Vladimir Crnojević priznaje ključnu ulogu projekta ANTARES i odluku države da obezbijedi finansiranje od Evropske investicione banke. “Zahvaljujući projektu ANTARES i podršci Evropske investicione banke, uspjeli smo da nabavimo potrebnu opremu i investiramo u našu novu zgradu,” potvrđuje profesor Crnojević.

O programu

 

Evropska investiciona banka, institucija za dugoročno finansiranje Evropske unije, podržava održive kapitalne investicione projekte koji doprinose ciljevima politike Unije. Finansijske operacije EIB-a u zemljama Zapadnog Balkana doprinose olakšavanju procesa integracije sa Evropskom unijom. Od 2001. godine, EIB je odobrio preko 7 milijardi eura za projekte u Srbiji.

Photo credits: Biosens Institute

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.