„Proton Cable“: пионер за одржливо и иновативно производство на кабли во Косово | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

„Proton Cable“: пионер за одржливо и иновативно производство на кабли во Косово

Како поддршката на ЕУ им овозможи на протонските кабли да станат лидер на пазарот за кабли без халоген во Западен Балкан и глобално да се прошират.

SCROLL DOWN

„Proton Cable“, компанија специјализирана за електрични жици и производство на кабли во Косово, брзо се етаблира како клучен играч во Западен Балкан, уште од формирањето во 2010 година. Патувањето дотука било предизвикувачко, но успешно со поддршка од ЕУ. Бесим Дида, управувачки партнер на „Proton Cable“, објаснува дека визијата на компанијата уште од почетокот била да воведе новитети на пазарот за кабли. Пред да започнеме со производство, каблите на пазарот немаа брендирање. Сите знаеја дека има кабли, но немаше име на бренд отпечатен на кабелот, а каблите не беа дистрибуирани во брендирано пакување,“ вели Бесим.

„Дознавме, исто така, дека нема производство на кабли без халоген во нашиот регион, а цената на технологијата за нивно производство беше релативно висока.“

Бесим Дида, управувачки партнер, „Proton Cable“

Во 2017 година, компанијата ја отворила секцијата за процесирање бакарни жици, зголемувајќи ја самостојноста за суровини и одржливоста на пазарот. Како компанија фокусирана на иновација и следење на развојот на меѓународниот пазар, откриле дека ЕУ вовела нова директива според која каблите кои се користат во јавните простори треба да бидат без халоген. Овие кабли, во контакт со оган, не треба да испуштаат штетни гасови кои би биле штетни за животната средина или за човечкото здравје. „Дознавме, исто така, дека нема производство на кабли без халоген во нашиот регион, а цената на технологијата за нивно производство беше релативно висока,“ вели Бесим.

„Proton Cable“ одлучиле да станат првата компанија во регионот која вовела кабли без халоген, компатибилни со стандардите на ЕУ. Компанијата успешно ја отворила фабриката за кабли и бакарни жици; но, бидејќи оваа иницијатива била финансиски особено предизвикувачка, побарале помош, а поддршката дошла од ЕУ. ЕУ ги поддржала при набавката на производствена лента за кабли без халоген, како и лента за обвивање со гранулатори.

Дополнително, компанијата ја искористила приликата која се појавила поради недостатокот на произведувачи за обвивање со гранулатори предизвикан од војната во Украина. „Како што ја имавме ставено во употреба технологијата набавена со поддршка на ЕУ, одлучивме да ја искористиме приликата и да го прошириме нашиот пазар,“ вели Бесим. „Proton Cable“ започнале со извоз до соседните држави и дополнително го прошириле својот пазар во Австрија и Хрватска.

„Грантот од ЕУ беше пресвртна точка за нас. Ние сме првиот произведувач на кабли без халоген во регионот, а сега извезуваме дури и во земјите на ЕУ.“

Бесим Дида, управувачки партнер, „Proton Cable“

 Во „Proton Cable“ со нетрпение очекуваат да го прошират својот пазар, а лобираат и при институциите за усвојување на директивата на ЕУ за електрични кабли во јавните простори во Косово. „Грантот од ЕУ беше пресвртна точка за нас. Ние сме првиот произведувач на кабли без халоген во регионот, а сега извезуваме дури и во земјите на ЕУ,“ вели Бесим.

Благодарение на добиената поддршка, „Proton Cable“ го зголемиле бројот на вработени. 129 лица биле обучени за основите на електричната инсталација и употреба на кабли без халоген; од кои 17 лица веднаш добиле вработување во фабриката на „Proton Cable“. Педесетмина го завршиле стажот додека, пак, останатите 58 се дообучиле и нашле работа во други компании.

За проектот

 Проектот „Поттикнување вработување на луѓе во неповолна ситуација и зголемување на конкурентноста на индустријата за електрична инсталација во Косово во согласност со принципите за одржлив и општествено инклузивен развој“ беше отпочната во 2020 година. Целта на проектот е да поттикне вработување, да ја зголеми општествената инклузија и да создаде одржлив модел на претпријатија во Косово.

Photo credits: Proton

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.