Proton Cable: Pionirska održiva i inovativna proizvodnja kablova na Kosovu | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Proton Cable: Pionirska održiva i inovativna proizvodnja kablova na Kosovu

Kako je podrška EU omogućila Proton Cable-u da predvodi tržište kablova bez halogena na Zapadnom Balkanu i da se proširi globalno.

SCROLL DOWN

Proton Cable, kompanija specijalizovana za proizvodnju električnih žica i kablova na Kosovu, brzo se etablirala kao ključni igrač na Zapadnom Balkanu od svog osnivanja 2010. godine. Put do ove tačke bio je izazovan, ali uspješan uz podršku Evropske unije. Besim Dida, izvršni partner kompanije Proton Cable, objašnjava da je vizija kompanije od samog početka bila da uvede novine na tržište kablova. Prije nego što smo započeli proizvodnju, kablovi na tržištu nisu imali brendiranje. Svi su znali da je to kabl, ali na kablu nije bilo odštampanog tipa ili brenda, a kablovi se nisu distribuirali u brendiranoj ambalaži“, kaže Besim.

„Takođe smo otkrili da u našem regionu nema proizvođača kablova bez halogena, a cijena tehnologije za njihovu proizvodnju bila je relativno visoka.“

Besim Dida, izvršni partner, Proton Cable

Kompanija je 2017. godine pokrenula dio za preradu bakarne žice, povećavajući njihovu nezavisnost od proizvođača sirovina i njihovu održivost na tržištu. Kao kompanija fokusirana na inovacije i praćenje razvoja na međunarodnom tržištu, otkrili su da je Evropska unija uvela novu direktivu u kojoj se navodi da kablovi koji se koriste u javnim prostorima treba da budu bez halogena. Ovi kablovi, kada su u kontaktu sa vatrom, ne bi trebalo da ispuštaju štetne gasove, koji bi štetili životnoj sredini ili ljudskom zdravlju. „Takođe smo otkrili da u našem regionu nema proizvođača kablova bez halogena i da je cijena tehnologije za njihovu proizvodnju bila relativno visoka“, kaže Besim.

Proton Cable je odlučio da postane prva kompanija u regionu koja će uvesti kablove bez halogena kompatibilne sa standardima EU. Kompanija je uspješno pokrenula fabriku kablova i bakarnih žica, ali kako je ova najnovija inicijativa bila finansijski veoma izazovna, potražili su pomoć, a podrška je stigla od Evropske unije. EU ih podržava u nabavci tehnologije za liniju za proizvodnju kablova bez halogena i za liniju granulatora za plašt.

Štaviše, kompanija je bila u mogućnosti da iskoristi priliku koju je pružio nedostatak proizvođača granulatora za plašt izazvan ratom u Ukrajini. „Kako smo imali novu tehnologiju nabavljenu uz podršku EU, odlučili smo da iskoristimo ovu priliku i proširimo naše tržište“, kaže Besim. Proton kabl je počeo da izvozi u obližnje zemlje i sada je dodatno proširio svoje tržište na Austriju i Hrvatsku.

„Ovaj grant iz EU je bio prekretnica za nas. Mi smo prvi proizvođači kablova bez halogena u regionu, a sada izvozimo, uključujući i zemlje EU.”

Besim Dida, izvršni partner, Proton Cable

Proton se raduje daljem širenju svog tržišta i lobira kod institucija da prilagode direktivu EU za upotrebu električnih kablova na javnim prostorima na Kosovu.”Ovaj grant iz EU je za nas bio prekretnica. Mi smo prvi proizvođači bezhalogenih kablova u regionu, a sada izvozimo, uključujući i zemlje EU“, kaže Besim.

Zahvaljujući dobijenoj podršci, Proton je povećao i broj zaposlenih. 129 ljudi je obučeno osnovama elektroinstalacija i upotrebe bezhalogenih kablova, a njih 17 se odmah zaposlilo u Fabrici kablova Proton. Njih 50 je završilo praksu, dok je preostalih 58 usavršavalo svoje vještine i zapošljavalo se u drugim kompanijama.

O projektu

Projekat finansiran od EU „Podsticanje zapošljavanja ugroženih grupa i povećanje globalne konkurentnosti industrije električnih instalacija na Kosovu u skladu sa principima održivog i socijalno inkluzivnog razvoja“ pokrenut je 2020. godine. Svrha projekta je bila podsticanje zapošljavanja, povećanje socijalnog uključivanja i kreiranja održivih modela preduzeća na Kosovu.

Photo credits: Proton

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.