Факултетот за организациски науки при Универзитетот во Белград доби модерно ново крило | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Факултетот за организациски науки при Универзитетот во Белград доби модерно ново крило

Надминување на предизвиците и прифаќање на иднината со нов современ објект и акредитирани курсеви по Информатичка технологија (ИТ) и Вештачка интелигенција (АИ).

SCROLL DOWN

Факултетот за организациски науки при Универзитетот во Белград е основан пред 53 години во 1969 година. Факултетот првично беше основан за да им понуди образование на вработените кои веќе работеаво економскиот сектор во различни државни институции и компании, кои немаа дипломи за завршено високо образование . Со текот на времето, факултетот стекна еминентност и стана еден од најбараните факултети во Белград. Факултетот секоја година прима околу 900 нови студенти, но минатата година прими над 2000 пријави за упис, што е речиси двојно повеќе од расположливиот капацитет за студенти. И покрај неговиот успех, факултетот се соочуваше со значајни предизвици низ годините, меѓу кои најголем е недостатокот на физички простор. До 1982 година, факултетот се наоѓаше во предградијата на Белград, а потоа беше преселен на нова локација во центарот, која претходно беше зграда на основно училиште.

”Имавме на располагање само 900 метри квадратни, што беше премалку дури и за основно училиште, а не пак за факултет. Имавме само пет училници, без амфитеатар и без стручни кабинети.”

Александар Марковиќ, професор на Факултетот за организациони науки, Универзитет во Белград

Професорот Александар Марковиќ од Факултетот објаснува дека работењето во овој ограничен простор било многу предизвикувачко. „Имавме само 900 метри квадратни на располагање, што беше премалку дури и за основно училиште, а не пак за факултет. Имавме само пет училници, без амфитеатар, без стручни кабинети“, вели професор Марковиќ. Во текот на годината, факултетот го прошири работниот простор со додавање на уште еден кат на постоечката зграда, како и подземен амфитеатар и анекс, со што вкупниот простор достигна над 5000 метри квадратни, што беше значително подобрување, но сепак недоволно. Факултетот требаше дополнително да ги прошири своите постоечки капацитети, да воведе ажурирани наставни програми и да понуди подобри услови за своите 6.000 студенти и 270 вработени.

Ситуацијата драстично се промени на подобро во април минатата година, кога Факултетот доби модерно, ново крило на површина од 6.056 метри квадратни. Ова означи значаен чекор во модернизацијата на српското образование. Вкупната инвестиција од 9,3 милиони евра беше финансирана од владата и Европската инвестициска банка (EIB), која е долгогодишен партнер во образованите, истражните и развојните сектори на Србија. Новиот објект се состои од два аудиториума со 200 седишта, читална со библиотека, лабораторија, ИТ простории и мултифункционални сали, сите опремени со компјутери и интерактивни табли. Благодарение на овие подобрувања, факултетот ќе може да го зголеми својот годишен прием студенти за 25-30 %.

”Со повеќе од 11.000 метри квадратни простор, сега имаме повеќе од доволно простор да ги спроведеме нашите наставни и истражувачки активности на најдобар можен начин. Благодарение на ова, сега можеме да планираме нови часови и дополнително да ги прошириме иновациите на нашите наставни програми со помош на новите капацитети и опрема.”

Александар Марковиќ, професор на Факултетот за организациони науки, Универзитет во Белград

Професорот Марковиќ објаснува дека новиот објект му овозможил на факултетот да усвои нова развојна стратегија и подобрена визија за иднината. „Со преку 11.000 метри квадратни простор, сега имаме повеќе од доволно простор да ги спроведеме нашите наставни и истражувачки активности на најдобар можен начин. Благодарение на ова, можеме да планираме нови часови и дополнително да ги прошириме нашите наставни програми со помош на новите капацитети и опрема“, вели професор Марковиќ.

Факултетот неодамна доби акредитација од министерството за нови курсеви, вклучувајќи информатичко и софтверско инженерство, како и за вештачка интелигенција. Ова е значаен развој што ќе придонесе за растот на иновациските и ИТ секторите во Србија. Дополнително, факултетот постигна голем успех со освојувањето на првата награда на престижниот меѓународен натпревар CBS Global Case Competition 2022, надминувајќи 300 студентски тимови од универзитети низ целиот свет.

За проектот

Европската инвестициска банка (EIB) е институцијата-позајмувач на Европската унија. Како најголема мултилатерална финансиска институција во светот, EIB е активна во Србија од 1977 година, обезбедувајќи финансии за поддршка на клучни инфраструктурни проекти, мали и средни претпријатија, индустрија, услуги и локални власти, обезбедувајќи инвестиции од вкупно 7,2 милијарди евра до денес.

Photo credits: Faculty of Organizational Sciences, University of Belgrade

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.