Бизнис во ранец | WeBalkans | EU Projects in the Western Balkans

Бизнис во ранец

Финансирањето на ЕУ ѝ помогна на жена претприемач од Босна и Херцеговина при нејзиното патување да изгради бизнис кој ги поддржува патувањата на другите.

SCROLL DOWN

Азра Хоџиќ од Босна и Херцеговина отсекогаш била ентузијастички патник. До почетокот на пандемијата на КОВИД-19, таа патувала за бизнис и за задоволство и посетила многу места. Патувањето ѝ носи радост, а патувањето во Берлин пред неколку години стана и неочекувана почетна точка за нов деловен потфат.

Азра барала ранец кој би можела да го користи на ова патување, но и кога ќе се врати дома. Таа не можела да најде ништо што би ѝ одговарало на нејзините специфични потреби, па штом се вратила во Сараево дизајнирала нешто што ќе ѝ служи за нејзината цел и го сошила заедно со нејзиниот татко.

„Сите ми даваа комплименти за ранецот и ме прашуваа од каде ми е. Кога им кажав дека го направив сама, една пријателка ме праша дали можам да ѝ направам и нејзе.“

Азра Хоџиќ

Овој прв ранец што Азра го дизајнирала и сошила со нејзиниот татко имал едноставен дизајн, но тоа било токму она што ѝ требало. Веднаш го забележале нејзините колеги од компанијата во која работела. „Сите ми даваа комплименти за ранецот и ме прашуваа од каде ми е. Кога им кажав дека го направив сама, една пријателка ме праша дали можам да ѝ направам и нејзе“, вели Азра.

По оваа прва нарачка, следеле други нарачки, додека Азра не сфатила дека ова може да се претвори во добар бизнис. Таа отворила страница на социјалните медиуми, каде што рекламира модели со голем асортиман на дизајни. Исто така, дошла до многу креативна идеја како да го нарече својот бизнис. Ranac на босански значи „ранец“, а St значи „светец“. Тоа била причината за името на компанијата на Азра ST RANAC, но Азра исто така увидела дека кога ќе се поврзат двата збора, се добива друго значење. Stranacна босански значи „странец“.

Бизнисот одел добро две години, со тоа што Азра дизајнирала, а татко ѝ шиел. Но, со постојано зголемување на нарачките, Азра морала да најде решение за да може дополнително да се прошири. Таа немала соодветна обука за управување со бизнис, опрема и поддршка за маркетинг и рекламирање.

„Претходно не можев да купам сериозна количина суровини бидејќи зависев од готовинскиот тек. Со поддршка од ЕУ, преминав на следното ниво. Сега можам да одговорам на поголемо побарување од клиентите и подготвена сум да станам голема компанија.“

Азра Хоџиќ

Еден пријател ѝ кажал за програмата EU4Business која ги поддржува младите компании и надежните претприемачи во управување и раст на бизнисот. Азра се пријавила и ја добила потребната обука за управување со бизнис, која траела повеќе од два месеци. Добила и нова индустриска машина за шиење, која му овозможува на нејзиниот татко да произведува повеќе за пократок временски период, а финансиска поддршка за однапред да купува суровина на големо.

„Претходно не можев да купам сериозна количина суровини бидејќи зависев од готовинскиот тек. Со поддршка од ЕУ, преминав на следното ниво. Сега можам да одговорам на поголемо побарување од клиентите и подготвена сум да станам голема компанија“, вели Азра.

Додека светот наоѓа нови начини за патување во реалноста со КОВИД-19, Азра очекува понатамошен раст на нејзиниот бизнис. Таа планира да го зголеми својот асортиман на производи и во блиска иднина да понуди вработување за други луѓе во нејзината компанија. Секако Азра имаше предизвици, но со својата страст и напорна работа – и мала помош од ЕУ – успеа да ги надмине сите.

За EU4Business

EU4Business има за цел да го стимулира развојот на претприемништвото, извозно ориентираните сектори, туризмот и земјоделството во Босна и Херцеговина. Програмата е заеднички финансирана од Европската Унија (15 милиони евра од претпристапните фондови) и германската влада (1,1 милион евра). Проектот го спроведуваат GIZ (Германската корпорација за меѓународна соработка), Меѓународната организација на трудот и Програмата за развој на Обединетите нации и ќе заврши во март 2022 година.

Photo credits: ST. RANAC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.