Младите европски амбасадори на Европски форум за млади лидери News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

Младите европски амбасадори на Европски форум за млади лидери

Европскиот форум за млади лидери, четиридневна хибридна конференција, заврши во Катовице, Полска. Форумот обезбеди место за младите учесници од ЕУ, Западен Балкан, Источна Европа и Кавказ да ги разменат своите видувања за тековната политичка ситуација, да споделат искуства и да воспостават нови контакти. Настанот вклучи панел-дискусија и тематски сесии на аспекти за соработка помеѓу европската младина; со посебен фокус на ситуацијата за младината во Украина. Дел од останатите теми на форумот беа и Агендата 2030 за одржлив развој на ОН, Европската младинска стратегија 2019 – 2027, како и приоритетите на Младинските програми на ЕУ за периодот 2021 – 2027; вклучувајќи ги инклузијата и диверзитетот, дигиталната трансформација, животната средина и борбата против климатски промени, како и учеството во демократски живот.

 

Годинава, Младите европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEAs)) од Западен Балкан учествуваа во настанот, преку присуство во панел-дискусии, собирање корисни контакти и запознавање професионалци од нивното поле на работа и студии.

 

Ова беше 14-тото издание на настанот, традиционално организиран од „SALTO-YOUTH“ – дел од програмата ЕРАЗМУС+.

Извор: SALTO 

Извор на фотографии: SALTO

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.