Младите европски амбасадори се среќаваат со австриската министерка за правда г-ѓа Алма Задиќ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

8/07/2022

Младите европски амбасадори се среќаваат со австриската министерка за правда г-ѓа Алма Задиќ

Младите европски амбасадори (Young European Ambassadors – YEA) од БиХ: Армина Полјак, Никола Бодуловиќ, Хана Куниќ, Нејра Гурбета, Драгана Вучковиќ и Џулиса Отузбир имаа прилика да се сретнат со австриската министерка за правда, г-ѓа Алма Задиќ, која учествуваше во панел-дискусија, насловена „Каде одиш, БиХ?“, со амбасадорот на ЕУ, г. Јохан Сатлер и претставници на граѓанското општество од БиХ.

 

По дискусијата, младите европски амбасадори добија можност да разговараат со г-ѓа Задиќ и да ѝ ја претстават работата на Мрежата млади европски амбасадори, а зборуваа и за позицијата на младите во БиХ.

 

Платформата на млади европски амбасадори е креативна мрежа од млади активисти ширум Западен Балкан (Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Младите европски амбасадори доаѓаат од различни средини, но споделуваат заедничка визија: обединет Западен Балкан во различностите. Заедно учат еден за друг и за ЕУ, спроведуваат креативни проекти, стекнуваат нови вештини и се поврзуваат преку социјалните медиуми, организираат инспиративни настани; секогаш водени од идејата дека младинскиот активизам е најголемата моќ за општествена промена.

 

Целите на мрежата се: споделување на вредностите на ЕУ, подигнување на свеста за соработката на ЕУ со партнерите во Западен Балкан, покажување на видливи резултати од соработката, придонесување за политички дијалог на различни теми и зголемување на општествениот активизам.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.