Објавени добитниците на наградата „Regional Butterfly Innovation“ во Тирана News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/06/2022

Објавени добитниците на наградата „Regional Butterfly Innovation“ во Тирана

Наградите „Regional Butterfly Innovation Awards“ беа доделени на шест иновативни идеи од регионот на церемонија која се одржа во Тирана на 28. јуни.

 

Добитници на првиот конкурс „Regional Butterfly Innovation Awards“ се:

 

Награда за индустриска иновација: Орјон Роји, Албанија

Награда за универзитетска иновација:  „TiPy-AIR“ Универзитет од Бања Лука, БиХ

Награда за зелена иновација: „GoBeyond“, Косово

Награда за младинска иновација: „GuesTool“, Црна Гора

Награда за женска иновација: „WISE Group“, Северна Македонија

Иновациска награда „STEM“ (науки, математика, инженерство и технологија): „BIOIRC“, Србија

 

Сите добитници ќе добијат можност да го промовираат своето решение преку мрежата контакти на Регионалниот совет за соработка, како и преку медиумско присуство, а ќе добијат и техничка помош преку менторство, надополнета со 5000 евра и прилика да запознаат дополнителни потенцијални инвеститори. Церемонијата за доделување на наградите, ко-организирана од Регионалниот совет за соработка и Европската комисија, се одржа на завршувањето на министерскиот состанок на Управувачката платформа за истражување, иновација, образование и обука на Западен Балкан, чиј домаќин беше Европската комисија.

 

Церемонијата за награди е врвот на долгорочен процес кој беше официјално започнат минатиот декември за време на форумот „Butterfly Innovation and Business Forum“. Наградата „Regional Butterfly Innovation Award“ е финансирана од ЕУ.

Извор: RCC

Извор на фотографии: RCC      

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.