Поврзување на Западен Балкан преку Транс-балканскиот коридор за електрична енергија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/03/2022

Поврзување на Западен Балкан преку Транс-балканскиот коридор за електрична енергија

Заедно со останатите партнери од Западен Балкан, Србија е во процес на изградба и поврзување преку Транс-балканскиот коридор за електрична енергија, долг 371,3 километри, за кој Инвестициската рамка Западен Балкан (Western Balkans Investment Framework (WBIF)) обезбедува 32,1 милион евра неповратен фонд од ЕУ.

 

 

Данко Гавриловиќ, координатор на Инвестициската рамка Западен Балкан за Србија, ја истакнува важноста на проектот за економијата, поврзувањето и одржливоста на развојот на обновлива енергија. „Економскиот и инвестициски план за Западен Балкан 2021 – 2027 е одраз на напорите на ЕУ да поттикне долготрајно зацврстување на државата и регионот, со поддршка на така наречената зелена и дигитална трансформација и забрзување на регионалното поврзување, како и поврзувањето со ЕУ. Забрзаниот развој на одржливите капацитети бара и развој на преносната мрежа,“ изјави Гавриловиќ.

 

 

Проектот беше категоризиран како водечки проект за транзицијата од јаглен, а, исто така, претставува и инвестициски приоритет за чиста енергија; како што е одлучено во Економскиот и инвестициски план за Западен Балкан 2021 – 2027. Проектот е дел од пошироката поддршка на ЕУ наменета за енергетскиот сектор; во текот на изминатите две децении, ЕУ инвестираше преку 830 милиони евра во енергетскиот сектор. Само во 2022 година, поддршката на ЕУ за енергетскиот сектор на Србија е проценета на 100 милиони евра.

 

 

Диверзификација на енергетските извори, безбедност на снабдување, енергетска ефикасност и декарбонизација на економијата, во согласност со Договорот од Париз, се главните цели на поддршката на ЕУ, која се имплементира во соработка со Владата на Србија. ЕУ ќе продолжи да ја поддржува Србија во достигнувањето на правото на ЕУ и при креирањето на структури кои ќе поттикнат инвестиции во процесот на декарбонизација на енергетскиот сектор.

Извор: Delegation of the EU to Serbia

Извор на фотографии: Delegation of the EU to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.