Фондот Западен Балкан потпишува договор со добитниците на првата регионална грант шема News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

27/04/2022

Фондот Западен Балкан потпишува договор со добитниците на првата регионална грант шема

Во присуство на повеќе од 100 реномирани гости, Фондот Западен Балкан (Western Balkans Fund (WBF)) ги пречека 30-те добитници на Првата регионална грант шема ко-финансирана од Европската Унија. Избраните предлози ќе бидат финансирани преку Инструментот за претпристапна помош во рамки на проектот „Поддршка за промоција на регионалните акции на граѓанското општество во Западен Балкан“.

 

Неговата екселенција Алекс Ипин, вршител на должност при Делегацијата на ЕУ во Албанија, зборуваше во име на ЕУ. Тој изјави: „ЕУ е, всушност, проект започнат врз основа на идејата за добрососедски односи. Ако ја погледнеме тековната ситуацијата во ЕУ, пресвртот на настаните во соседството, војната во Украина; сето ова ја потенцира важноста на добрососедските односи, почитта на суверенитетот и територијалниот интегритет.“

 

Апликациониот процес за првиот ко-финансиран повик за предлози беше отворен на 8. ноември 2021 година, а беа поднесени 207 проекти кои вклучуваат 750 чинители. Процесот на евалуација беше спроведен во првиот месец од годинава, со помош од надворешни експерти. 30-те победнички проекти се насочени кон клучни прашања; како, на пример: зелена и дигитална економија, човекови права, родова еднаквост, образование, истражување и културна соработка.

 

Фондот Западен Балкан е меѓународна организација основана во 2017 година од страна на министерствата за надворешни работи во регионот на Западен Балкан. Пред креирањето на ко-финансираната грант шема, Фондот Западен Балкан отпочна и три дополнителни успешни повици за предлози преку кои се финансираа 68 проекти со вкупно 10000 директни корисници.

Прочитај повеќе

Извор: WBF

Извор на фотографии: WBF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.