Регионалната програма за домување го прославува доделувањето на 10000 домови во Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/12/2022

Регионалната програма за домување го прославува доделувањето на 10000 домови во Западен Балкан

Регионалната програма за домување одбележа значаен момент на 30. ноември; се работи за доделувањето на 10000-тиот дом за најранливите бегалци и раселени лица во регионот на Западен Балкан. Оваа прилика беше одбележана за време на церемонијата за доделување на клучевите од 40 ново изградени станови за семејства на бегалци во Вршац, Србија. Севкупно, Регионалната програма за домување цели кон доставување 11400 домови, до средината на 2023 година, ширум партнерските држави на програмата – БиХ, Хрватска, Црна Гора и Србија.

 

Покрај корисниците, на церемонијата за доделување на клучеви присуствуваа и Наташа Станисављевиќ, комесарка за бегалци и миграција на Република Србија; Холгер Шројдер, шеф на единица при Регионалната програма Западен Балкан и Економскиот инвестициски план на Генералниот директорат за соседство и преговори за проширување, како и други државни и меѓународни претставници.

 

Во име на ЕУ, главниот донатор на Регионалната програма за домување, г. Холгер Шројдер им честита на семејствата за нивните нови домови, осврнувајќи се на важноста на Регионалната програма за домување, како за регионот, така и за ЕУ. „Регионалната програма за домување ја симболизира солидарноста на ЕУ кон ранливите семејства кои ги напуштија своите животи,“ изјави тој.

 

Посетата на Вршац, од страна на чинителите на Регионалната програма за домување, беше проследена со состанок на Собранието донатори на програмата, истото утро; на кој му претходеше состанок на Управниот комитет на програмата во Република Србија, со кој претседаваше ЕУ, во ко-претседателство со Швајцарија, уште еден клучен донатор на програмата.

Read more

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.