Европската Унија донира комбе („миниван“) за босанско-подринскиот кантон Горажде News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

23/09/2022

Европската Унија донира комбе („миниван“) за босанско-подринскиот кантон Горажде

ЕУ ја продолжува поддршката за полициските агенции во БиХ во нивните секојдневни теренски операции. Како дел од оваа поддршка, ЕУ донираше комбе („миниван“), во вредност од 79900 босански марки, за Министерството за внатрешни работи на босанско-подринскиот кантон Горажде. Комбето ќе овозможи зголемен капацитет при транспортот на луѓе, како и поголема мобилност на полициските службеници на терен; како во кантонот, така и, доколку потребно, ширум БиХ.

 

Од 2018 година, ЕУ ја продолжува поддршката за БиХ во доменот на миграциски и гранични системи за управување; во контекст на зголемен број на бегалци и мигранти, присутни во државата, уште од крајот на 2017 година. Досега, ЕУ инвестирала повеќе од 8 милиони евра во поддршка на полициските агенции во БиХ преку обезбедување опрема и градење на капацитети. Од 2017 година, ЕУ наменила преку 100 милиони евра за поддршка на миграциски и гранични системи за управување во БиХ.

 

Проектот „Поддршка на ЕУ за миграциски и гранични системи за управување во БиХ“ е финансиран од ЕУ преку Инструментот за претпристапна помош и е имплементиран од страна на Меѓународната организација за миграција, во партнерство со Данскиот совет за бегалци, Фондот за население на Обединетите нации, Високиот комесаријат за бегалци на ОН и УНИЦЕФ.

Прочитај повеќе  

Извор: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.