ЕУ и Западен Балкан ги зајакнуваат врските преку првиот министерски состанок за култура News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/06/2022

ЕУ и Западен Балкан ги зајакнуваат врските преку првиот министерски состанок за култура

На 27. и 28. јуни, во Тирана, зазеде место министерскиот состанок на платформата за култура, истражување, иновација, образование и обука – „Западен Балкан“. Состанокот со министрите за култура беше првиот од овој вид организиран во Западен Балкан. Комесерот Марија Габриел официјално ја отвори платформата.

 

Комесарот ги повика министрите да ги искористат состаноците за да работат заедно во насока на развивање на соработката помеѓу ЕУ и Западен Балкан и да придонесат за интеграцијата на регионот во ЕУ. „Размената на добри практики, знаење и искуства ќе ја доведат на повисоко ниво нашата заедничка работа во доменот на културата,“ изјави Марија Габриел во нејзиниот воведен говор.

 

За време на првиот состанок, комесарот Габриел и министрите за култура од регионот дискутираа за улогата на младите во промоцијата и заштитата на културното наследство. Дискусијата вклучи теми како, на пример, недостатокот на обучени професионалци, како да се направат привлечни за младите професиите поврзани со културното наследство, борбата за нелегална трговија со културни добра и улогата на културното наследство во севкупното чувство за припаѓање во Европа.

 

Со настанот копретседаваа Европската Комисија, Француското претседателство на Советот на Европската Унија и министерот за култура на Албанија.

Извор: Creative Europe

Извор на фотографии: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.