Регионалната програма за домување доделува клучеви од ново изградени станови за 25 семејства бегалци во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/12/2022

Регионалната програма за домување доделува клучеви од ново изградени станови за 25 семејства бегалци во Србија

Како што се приближува крајот на 2022 година, темпото на активностите на Регионалната програма за домување не се намалува; па, така, на 15. и 16. декември, 25 дополнителни семејства бегалци или раселени лица ги добија клучевите од ново изградените станови во Шид и Лучани, Србија. На првата од церемониите, која го одбележа доделувањето на клучеви на 10 семејства во општината Шид, на 15. декември, присуствуваа Светлана Велимировиќ, заменик комесар за бегалци и миграција на Република Србија; Зоран Семеновиќ, градоначалник на општината Шид; Мирјана Максимовиќ, програмски менаџер при Делегацијата на ЕУ во Србија; Ружица Банда, државен службеник за човекови права при мисијата на ОБСЕ во Србија и Јован Лазаров, заменик директор на Службата за имплементација на проекти во јавниот сектор.

 

Во име на ЕУ, главниот донатор на Регионалната програма за домување, Мирјана Максимовиќ им честита на семејствата за нивните нови домови и ја потенцира одлучноста на ЕУ да ги поддржи општествено ранливите категории луѓе. „Мило ми што ќе имаме прилика да отвориме уште многу згради пред завршувањето на програмата, следната година,“ изјави таа.

 

Прославата продолжи следниот ден, во Лучани, каде 15 семејства-корисници на Регионалната програма за домување ги добија своите нови домови. Во име на семејствата бегалци присутни на настанот; Радослав Мирковиќ, корисник на програмата, им се заблагодари на донаторите и чинителите.

Read more

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.