Регионалната програма за домување доделува клучеви од 44 ново изградени станови во Суботица, Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

15/12/2022

Регионалната програма за домување доделува клучеви од 44 ново изградени станови во Суботица, Србија

Клучевите од 44 ново изградени станови, во рамки на Регионалната програма за домување, им беа доделени на семејства бегалци во Суботица, Србија. До денес, во склоп на Регионалната програма за домување, доделени се повеќе од 6800 домови на корисници ширум Србија, една од четирите партнерски-држави на програмата.

 

Покрај корисниците, на церемонијата за доделување клучеви присуствуваа и Наташа Станисављевиќ, комесарка за бегалци и миграција во Република Србија; Стеван Бакиќ, градоначалник на Суботица; Емануеле Џауфрет, амбасадор и шеф на Делегацијата на ЕУ во Р. Србија; Кристијан Ебнер, амбасадор на Австрија во Србија; Даниел Мосени, втор секретар во амбасадата на Германија во Србија; Ивана Јелиќ, помошник-службеник за трајни решенија при Високиот комесар за бегалци на ОН во Србија, и Душан Ковачевиќ, шеф на Одделението за имплементација на проекти од јавниот сектор ДОО.

 

Во име на ЕУ – главниот донатор на програмата – Емануеле Џауфрет им честита на семејствата за новите домови и се осврна на улогата на ЕУ и нејзините партнери во обезбедувањето домови за бројни семејства бегалци. „Ми претставува огромно задоволство да им ги предадам клучевите на 44 семејства кои на овој начин ќе започнат нов живот,“ изјави тој. Овие семејства многу страдаа за време на војните во 1990-тите во Југославија и сега, најнакрај, им претстои нова иднина и подобар живот.“

Read more

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.