Корисниците на Програмата за регионално домување добиваат нови домови во Србија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

29/03/2022

Корисниците на Програмата за регионално домување добиваат нови домови во Србија

Триесет семејства го добија клучот од својот нов дом во Лозница, Србија, како дел од поддршката на Програмата за регионално домување (Regional Housing Programme (RHP).

 

Покрај корисниците на програмата, на настанот присуствуваше и Славица Јелача, Генерален секретар во Министерството за надворешни работи на Србија; Владимир Цуциќ, комесар за бегалци и миграција на Србија, и Видоје Петровиќ, градоначалник на Лозница. При доделувањето на клучовите, г-ѓа Јелача им посака на семејствата среќа во новите домови.

 

Оливера Дунжиќ, корисничка на програмата, побегнала со својот сопруг, во 1995 година, од Босна и Херцеговина во Србија, и нејзините две деца се родени во Лозница. „Тешките години се зад нас и со решителност гледаме кон иднината,“ рече таа. „Досега, живеевме како потстанари во неколку станови. Денес, конечно, имаме сигурен дом. Би сакала, уште еднаш, да им се заблагодарам на донаторите, како и на сите оние кои ни обезбедија нов почеток.“

 

Европската Унија е најголемиот донатор на Програмата за регионално домување, а останатите клучни донатори се Германија, Италија, Норвешка, Швајцарија и САД.

Прочитај повеќе  

Извор: RHP

Извор на фотографии: RHP

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.