Реновирање на приемниот центар за мигранти „Бориќи“ благодарение на ЕУ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

29/07/2022

Реновирање на приемниот центар за мигранти „Бориќи“ благодарение на ЕУ

На 21. јули, беше свечено отворен ново реновираниот центар за прием на мигранти „Бориќи“ во Бихаќ. Реконструкцијата на фасадата чинеше над 200000 босански конвертибилни марки, а целосното реновирање, како и трошоците за привремениот приемен центар, во износ од повеќе од 1 милион евра, беа финансирани од ЕУ.

 

Градот Бихаќ започна со вдомување мигранти и семејства бегалци со деца во декември 2018 година. Оттогаш, поранешниот студентски дом „Бориќи“ е пренаменет во приемен центар за семејства со деца, непридружени и раздвоени деца и останати ранливи мигранти. Зградата е обележје за граѓаните на Бихаќ и реновирањето значи дека кога зградата нема веќе де биде потребна за вдомување мигранти, истата ќе му биде вратена на градот во подобра состојба од претходната.

 

ЕУ обезбеди финансиска и техничка помош вредна над 100 милиони евра за поддршка на властите во БиХ за обезбедување адекватна помош за мигрантите, барателите на азил и бегалците. Приемниот центар „Бориќи“ моментално вдомува 243 мигранти; особено семејства со деца од Авганистан, Бурунди и Куба.

Извор: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.