Prihvatni centar za migrante Borići renoviran zahvaljujući EU News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

29/07/2022

Prihvatni centar za migrante Borići renoviran zahvaljujući EU

Dana 21. jula svečano je otvoren renovirani prihvatni centar za migrante Borići u Bihaću. Rekonstrukcija fasade koštala je više od 200.000 KM, a cjelokupnu rekonstrukciju, kao i tekuće troškove za privremeni prihvatni centar, u ukupnom iznosu većem od milion eura, finansirala je Evropska unija.

 

Grad Bihać je počeo da prima migrantske i izbjegličke porodice sa djecom u decembru 2018. godine. Od tada se bivši studentski dom Borići koristi kao smještajni centar za porodice sa djecom, djecu bez pratnje i djecu odvojenu od porodice i druge ugrožene migrante. Ovo zdanje se u Bihaću smatra gradskom znamenitošću i njegovo renoviranje znači da kada više ne bude potrebno za smještaj migranata, zgrada će biti vraćena gradu u boljem stanju nego što je bila.

 

Evropska unija je pružila finansijsku i tehničku pomoć u vrijednosti od preko 100 miliona eura za podršku bosanskohercegovačkim vlastima u cilju obezbjeđivanja adekvatne pomoći migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama. U prihvatnom centru Borići trenutno boravi 243 migranta, uglavnom porodica s djecom iz Avganistana, Burundija i Kube.

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.