Советот за регионална соработка ја започнува наградата „Иновација пеперутка“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/04/2022

Советот за регионална соработка ја започнува наградата „Иновација пеперутка“

Советот за регионална соработка (Regional Cooperation Council (RCC)) ја започнува наградата „Регионална иновација пеперутка“ во потрага по иновативни, развојни и пазарно засновани решенија од Западен Балкан. Фондот на наградата „Иновација пеперутка“ изнесува 30000 евра; со тоа што најдобрите решенија во шест категории добиваат награда од 5000 евра.

 

Кандидатите можат да се пријават за, најмногу, две од следните категории:

 

  • Индустриска иновација вклучително преработување метали, креативни индустрии, земјоделско-прехранбена индустрија, зелена и циркуларна економија, туризам, биотехнологија, како и технологија во образовниот и здравствениот сектор;
  • Зелена иновација, на пример: климатска акција, одржлива енергија, мобилност и земјоделство, борба против загадување, заштита на природата и биодиверзитет;
  • Иновација „ STEM“ (наука, технологија, инженерство и математика);
  • Младинска иновација која ги препознава студентите на додипломски или постдипломски студии;
  • Универзитетска иновација која ја препознава претприемничката култура на универзитет;
  • Иновација на жени која ги препознава жените иноватори и претприемнички.

 

 

Првата регионална награда „Иновација пеперутка“ е креирана за охрабрување, промоција и поддршка на иновации и иноватори од Западен Балкан. Процесот за пријавување е отворен до 13. мај. Добитниците на наградата ќе бидат објавени на 27. јуни на настан кој ќе биде пренесен во живо на социјалните медиуми преку профилот на Советот за регионална соработка. Наградата е финансирана од ЕУ, а имплементирана од Советот за регионална соработка како дел од Заедничкиот регионален пазарно-акционен план (Common Regional Market Action Plan) за Западен Балкан.

Прочитај повеќе

Извор: RCC

Извор на фотографии: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.