Регионалниот совет за соработка отпочнува кампања за охрабрување на младите жени и девојки ширум Западен Балкан за избирање кариери во доменот на наука, технологија, инженерство и математика News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

23/01/2023

Регионалниот совет за соработка отпочнува кампања за охрабрување на младите жени и девојки ширум Западен Балкан за избирање кариери во доменот на наука, технологија, инженерство и математика

Регионалниот совет за соработка отпочнува кампања, насловена „Избери иднина во доменот на наука, технологија, инженерство и математика“, за охрабрување на младите жени и девојки ширум Западен Балкан за избирање кариери во доменот на наука, технологија, инженерство и математика. Кампањата претставува модели на успешни жени во професиите од доменот на наука, технологија, инженерство и математика во Западен Балкан и истата беше создадена како дел од регионалната мрежа „Жени во наука, технологија, инженерство и математика“; заедничка иницијатива на Регионалниот совет за соработка и Програмата за развој на Обединетите Нации.

 

„65 % од денешните деца еден ден ќе работат работа која сè уште не постои. До 2030 година, помеѓу 40 и 160 милиони жени ќе треба да транзитираат во улоги кои бараат посложени дигитални, општествени и емоционални вештини. На глобално ниво, во најсовремените полиња; како што е вештачката интелигенција, само еден од пет професионалци е жена. Развивањето и адаптирањето на вештините и држењето чекор со новите технологии е особено важно за младите; особено за жените, како што е и одржувањето креативност и отворено размислување, затоа што нивната идна работа можеби сè уште не постои. Па, ако сакаш да имаш подобар избор за работа, да заработуваш повеќе и да живееш подобро, како Аница, Анила, Јана, Јасминка, Валентина и Зана, со кои ќе се запознаеш во приказните кои ќе ги споделиме во следните денови; избери иднина во доменот на наука, технологија, инженерство и математика. Тоа е најдобриот совет кој можам да ти го дадам,“ изјави генералната секретарка на  Регионалниот совет за соработка, Мајлинда Брегу, најавувајќи го почетокот на кампањата „Избери иднина во доменот на наука, технологија, инженерство и математика“.

Read more

Извор: RCC

Извор на фотографии: RCC

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.