Денес, во Северна Македонија, пристигна кампањата „ОД НАС НАПРАВЕНО“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

2/05/2023

Денес, во Северна Македонија, пристигна кампањата „ОД НАС НАПРАВЕНО“

Кампањата „Од нас направено – патување низ ЕУ и Западен Балкан“, финансирана од ЕУ, а до вас доведена од страна на „WeBalkans“, неделава пристигна во Северна Македонија. Кампањата за сензибилизација има за цел промовирање позитивна слика за ЕУ меѓу луѓето од Западен Балкан и обратно. Протагонисти на кампањата се 12 млади влогери од ЕУ и Западен Балкан кои ќе патуваат ширум регионот, во парови. Секој пар ќе ги споделува искуствата од патувањето преку креирање сопствена онлајн содржина.

 

Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија беше домаќин на медиумски „бранч“ за објавување на почетокот на патувањето во Северна Македонија. Дејвид Гир, амбасадор на ЕУ во Северна Македонија, ги поздрави влогерите и ги пофали за нивниот придонес за промовирање на ЕУ и Северна Македонија.

 

Влогерите Елена Василевска (@vasilevska_elena) од Северна Македонија и Ник Ван Путт’ (@traveltower) од Белгија, денес поаѓаат на нивното патување. Ќе патуваат седум дена, од 2. до 8. мај, прикажувајќи го најдоброто од Северна Македонија, како и инвестиции од ЕУ во регионот. Ќе посетат различни места; вклучително и историскиот град Охрид, иновативни проекти и туристички бизниси поддржани од ЕУ. Меѓу проектите, финансирани од ЕУ, кои ќе ги посетат се: Авантуристичкиот парк Скопје; проект кој им овозможува на жителите на Скопје да искусат авантуристичка забава; и извидничкиот камп Струга – познат камп за одмор во близина на градот Струга; како и Хераклеја Битола – еден од најпознатите археолошки локалитети во Северна Македонија.

 

Кампањата започна на 18. април и ќе трае до 30. мај, а секоја недела фокусот ќе биде ставен на една од шесте партнерски држави од Западен Балкан. Влогерите ќе покријат вкупно 18 проекти, поддржани од ЕУ; 6000 километри со автомобил, и ќе запознаат бројни интересни и инспиративни локалци во текот на патувањето; прикажувајќи ги, истовремено, природните пејзажи, исклучителните обележја и уникатното културно наследство кое го нуди Западен Балкан. Дванаесетте влогери со своја опрема ќе ги снимат искуствата и ќе ги споделат на каналите на социјалните медиуми, трансформирајќи го своето патување во висококвалитетни содржини за социјалните медиуми и Интернет, слики и видеа, кои ќе бидат споделени на каналите на „WeBalkans“.

Read more

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.