Клара Шоваговиќ и Јосип Лукиќ ја освојуваат наградата „Срце на Сараево“ за најдобар студентски филм News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

24/08/2022

Клара Шоваговиќ и Јосип Лукиќ ја освојуваат наградата „Срце на Сараево“ за најдобар студентски филм

Младите хрватски режисери Клара Шоваговиќ и Јосипа Лукиќ ја освоија наградата „Срце на Сараево“ за најдобар студентски филм на 28-иот филмски фестивал Сараево со нивниот филм „It’s Not Cold for Mosquitoes“. Наградата, чиј патрон е Регионалниот совет за соработка, беше претставена на завршната церемонија на фестивалот.

 

Наградата „Срце на Сараево“ за најдобар студентски филм, поддржана од Регионалниот совет за соработка, цели кон промоција на студентски филмови од регионалните училишта, факултети и академии за филм. Со оваа секција од програмата за натпревар, филмскиот фестивал Сараево нуди нова платформа за обучување талентирани филмски професионалци на почетокот од нивните кариери. Фокусот е ставен на играни филмови, документарци и анимирани филмови; со времетраење до 60 минути, создадени во рамки на образовниот процес во регионалните училишта за филм.

 

Регионалниот совет за соработка ја спонзорира наградата „Срце на Сараево“ за најдобар студентски филм, во рамки на филмскиот фестивал Сараево, уште од неговото отворање во 2017 година. Први лауреати на наградата се: Александру Миронеску (Романија) за „Summer Planning“ во 2001 година; Зејнеп Дилан Сурен (Турција) за „The Great Istanbul Depression“ во 2020 година, Никола Стојановиќ (Србија) за „Sherbet“ во 2019 година, Хајни Кис (Унгарија) за „Last call“ во 2018 година и Невен Самарџиќ (БиХ) за „Clean“ во 2017 година.

Извор:  RCC

Извор на фотографии: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.