Klara Šovagović i Josip Lukić osvojili nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

24/08/2022

Klara Šovagović i Josip Lukić osvojili nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film

Mladi hrvatski režiseri Klara Šovagović i Josip Lukić osvojili su nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film na 28. Sarajevo Film Festivalu svojim filmom Nije hladno za komarce. Nagrada, čiji je pokrovitelj Savjet za regionalnu saradnju (RCC), uručena je na ceremoniji zatvaranja festivala.

 

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji studentski film, čiji je pokrovitelj RCC, ima za cilj da promoviše filmove koje su snimili studenti iz regionalnih filmskih škola, fakulteta i umetničkih akademija. Ovim dijelom takmičarskog programa, Sarajevo Film Festival pruža novu platformu za obuku talentovanih filmskih profesionalaca na samom početku njihove karijere. Pažnja je usmjerena na dugometražne, dokumentarne filmove , kao i animirane filmove trajanja do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola.


RCC je pokrovitelj nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala za najbolji studentski film od njenog uvođenja 2017. godine. Prethodni laureati su: Aleksandru Mironesku (Rumunija) za Ljetnje planiranje 2021. godine; Zejnep Dilan Siren (Turska) za Veliku istanbulsku depresiju 2020. godine; Nikola Stojanović (Srbija) za Šerbet 2019. godine; Hajni Kiš (Mađarska) za Posljednji poziv 2018. godine; i Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) za Čistoću 2017. godine.

Izvor: RCC

Fotografija: RCC

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.