YEAs го одбележаа International Women's Day низ цел Западен Балкан News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

11/03/2022

YEAs го одбележаа International Women’s Day низ цел Западен Балкан

За овогодишниот Ден на жената – 8 Март, WeBalkans и Младите европски амбасадори ги здружија силите во промоција на кампањата #BreakTheBias (https://www.internationalwomensday.com/). Промоцијата се одвиваше преку видео приказни (reels) и други содржини за социјални медиуми, како и преку уличните акции ширум Западен Балкан во Бања Лука, Белград, Куманово, Ниш, Нови Сад, Подгорица, Приштина, Сараево, Скопје и Тирана.

 

Кампањата има за цел да ја скрши пристрасноста за родовите стереотипи. #BreakTheBias треба да ги зајакне жените и да ја засили нивната улога во општеството и слободата за определување кои се и што сакаат да бидат.

 

Мрежата WeBalkans Млади европски амбасадори (Young European Ambassadors (YEA)) е основана во август 2020  од страна на регионалната комуникациска програма за Западен Балкан на Директоратот за соседство и преговори за проширување на Европската комисија (DG NEAR), како креативна мрежа од идни, млади придвижувачи на промени ширум Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија). Овие 120 млади визионери сакаат да научат за вредностите на ЕУ и да ги промовираат можностите што ЕУ ги нуди, но исто така се залагаат за теми како родова еднаквост, интерукултурно учење, заштита на животната средина и човековите права и да учествуваат во заеднички регионални младински иницијативи.

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.