Завршна конференција на проектот „Western Balkans Youth Lab“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

21/06/2022

Завршна конференција на проектот „Western Balkans Youth Lab“

Настан со наслов „UNMUTE: A region fit for YOU(th)“ („Гласно: регион погоден за тебе/младината“), организиран од проектот „Western Balkans Youth Lab“ („Младинска лабораторија Западен Балкан“), на Регионалниот совет за соработка, обедини повеќе од 40 млади луѓе и креатори на политики од целиот регион. Заедно, ги претставија своите активности и решенија за проблемите на младите во работен однос, за оние кои се невработени, а зборуваа и за образование и обуки. Настанот го одбележа, исто така, и успешното финализирање на проектот „Youth Lab“ („Младинска лабораторија“) под раководство на Регионалниот совет за соработка.

 

„Нашето патување беше нешто повеќе од научен проект – истото е реално и создаде резултати кои вистински ќе го трансформираат начинот на кој ги правиме нештата: проектот „Youth Lab“ изнесе 11 препораки, изгради капацитет преку обука и разви решенија. Честитки, генерацијо 2020 – 2022! Вие сте пионери. Докажавте дека процес кој беше експериментален; целејќи да ги здружи младите и креаторите на политики за да создадат подобри политики, фокусирани кон младите, може да функционира. Не само што покажавте дека истиот е возможен, туку и го поставивте патот за групата експерти во вториот проект „Youth Policy Lab“ со фокус на менталното здравје,“ изјави Огњен Марковиќ, тим лидер на проектот „Western Balkans Youth Lab“ на Регионалниот совет за соработка.

Извор: RCC 

Извор на фотографии: RCC 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.