Објавен добитникот на Европската награда за литература за 2022 година News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

4/05/2022

Објавен добитникот на Европската награда за литература за 2022 година

Меѓународно жири го објави добитникот на Европската награда за литература, за 2022 година, како и пет посебни пофалби, на саемот на книгата во Париз. Грузиската писателка, Ива Пезуашвили, ја доби наградата за својот роман „A garbage chute“. Жирито додели и посебни пофалби на автори од Белгија, Босна и Херцеговина, Ирска, Шпанија и Украина.

 

Изборот за 2022 година прикажува широка палета јазици, земји, приказни и гласови кои ја илустрираат ЕУ и отвореноста на програмата „Creative Europe“ кон културен и јазичен диверзитет во и надвор од ЕУ. Добитникот и номинираните автори ќе добијат тековна промоција, на европско ниво, со цел допирање до поширока и меѓународна публика; како и можност за поврзување со читателите надвор од нивните матични национални и јазични граници.

 

Уште од 2009 година, Европската награда за литература им оддава признание на новите белетристи од Европската Унија и пошироко. Наградата ги чествува современите извонредни книжевни таленти од сите 41 држава кои учествуваат во програмата Креативна Европа.

Прочитај повеќе

Извор: Creative Europe

Извор на фотографии: Creative Europe

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.