Потпретседателот на Европската комисија, Схинас, ја нагласи целосната поддршка на ЕУ за управувањето со миграции при својата посета на БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

14/10/2022

Потпретседателот на Европската комисија, Схинас, ја нагласи целосната поддршка на ЕУ за управувањето со миграции при својата посета на БиХ

Потпретседателот на Европската комисија, Маргаритис Схинас, ја посети БиХ како дел од неговата посета на четири држави во Западен Балкан, со цел ангажирање со партнери во регионот, подобро сфаќање на ситуацијата на терен и изнаоѓање начин за справување со растечкиот број нелегални гранични премини ширум рутата на Западен Балкан; во дух на партнерство и соработка.

 

За време на неговата посета на БиХ, потпретседателот Схинас најави нов проект, вреден 39,5 милиони евра, фокусиран на поддршка за БиХ во мешаните миграциски трендови и управување со границите. Како дел од посетата на БиХ, Схинас посети и приемен центар за нелегални мигранти, во Ушивак, во близина на Сараево. Покрај средбата со мигранти, потпретседателот Схинас имаше прилика да ги согледа и подобрените услови во центарот; кои се резултат на поддршка од ЕУ, вклучително и шивачница која беше основа за отпочнување на успешна модна марка, водена од мигранти, под името „Мода без нација“ (‘No Nation Fashion’)

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina 

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.