ЕУ поддржува изградба на нови простории за Факултетот за математика и природни науки во Косово News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

1/03/2023

ЕУ поддржува изградба на нови простории за Факултетот за математика и природни науки во Косово

Амбасадорот на ЕУ во Косово, Томас Суњог, и ректорот на универзитетот во Приштина, проф. д-р Ќерим Ќерими, на 23. февруари го одбележаа почетокот на изградбата на нови простории за Факултетот за математика и природни науки.

 

Изградбата на нови простории за факултетот, вредна 8,9 милиони евра, е дел од пошироката Програма за вработување и образование на ЕУ и е еден од многуте образовни инфраструктурни проекти финансирани од ЕУ во Косово. Додека ЕУ ја финансира изградбата на просториите, универзитетот во Приштина ќе го обезбеди мебелот и лабораториската опрема во вредност од 5 милиони евра. „Ова е само уште една инвестиција на ЕУ во образованието во Косово. Од 2007 до 2022 година, ЕУ инвестираше 85 милиони евра во развој на образовниот систем во Косово; со цел креирање нови можности, слични на оние во ЕУ, за студентите и академиците во Косово, придонесувајќи за економски развој заснован на знаење и создавање нови работни места,“ изјави амбасадорот Суњог.

 

Изградбата се очекува да заврши до јуни 2024 година.

Read more

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.