ЕУ потпишува финансиска спогодба за пакет енергетска поддршка, вреден 70 милиони евра, за БиХ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

10/02/2023

ЕУ потпишува финансиска спогодба за пакет енергетска поддршка, вреден 70 милиони евра, за БиХ

Европската комисија ја потпиша и испрати во БиХ финансиската спогодба за пакет енергетска поддршка, вреден 70 милиони евра, кој ќе овозможи помош за најранливите домаќинства за справување со растечките цени и ќе ја поддржи енергетската транзиција.

 

Советот на министри од БиХ треба да ја одобри и потпише спогодбата за да ја добие првата транша средства во висина од околу 63 милиони евра. Пред средствата да бидат распределени, се очекува БиХ да добие позитивна оценка од Европската комисија за имплементација на Акцискиот план одобрен од Советот на министри од БиХ на 22. декември 2022 година. Овој Акциски план ги дефинира мерките кои авторитетите во БиХ треба да ги преземат за намена на средствата од Пакетот енергетска поддршка со кој ќе се овозможи енергетска транзиција во државата.

 

Пакетот енергетска поддршка за Западен Балкан беше објавен од претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, за време на нејзината посета на регионот во октомври 2022 година. Пакетот доделува вкупно 1 милијарда евра за регионот; 500 милиони евра непосредна помош и 500 милиони евра долгорочна поддршка.

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

 

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.