EU potpisala Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške za BiH od 70 miliona eura News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

10/02/2023

EU potpisala Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške za BiH od 70 miliona eura

Evropska komisija je potpisala i poslala Bosni i Hercegovini Sporazum o finansiranju Paketa energetske podrške u vrijednosti od 70 miliona eura koji će pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u Bosni i Hercegovini da se izbore sa rastućim cijenama i da podrže energetsku tranziciju.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sada će morati da odobri i supotpiše Sporazum za dobijanje prve tranše dodeljenih sredstava od oko 63 miliona eura. Očekuje se da će BiH prije isplate novca dobiti pozitivnu ocjenu Evropske komisije o napretku u implementaciji Akcionog plana koji je odobrilo Vijeće ministara BiH 22. decembra 2022. godine. U ovom Akcionom planu navedene su mjere koje će vlasti BiH preduzeti kako bi iskoristili sredstva iz Paketa energetske podrške i omogući energetsku tranziciju zemlje.

 

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom svoje posjete regionu u oktobru 2022. Paket dodjeljuje ukupno milijardu eura za region – 500 miliona eura za hitnu pomoć i 500 miliona eura u srednjoročnoj do dugoročnoj podršci.

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.