ЕУ во Северна Македонија за првпат ја претставува наградата „Европска жена на годината“ News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

17/03/2022

ЕУ во Северна Македонија за првпат ја претставува наградата „Европска жена на годината“

Пет извонредни жени кои носат разлики во својот домен; давајќи, истовремено инспирација за целото општество, беа номинирани од #TeamEurope во Северна Македонија за наградата „Европска жена на годината“ за 2022 година.

 

Петте номинирани кандидатки се: националната координаторка за трансплантација – Маја Мојсовска Мијовска, алпинистката Илина Арсова, филмската режисерка – Дина Дума, директорката на Националната галерија – Дита Старова Ќерими, и основачката на компанијата „MaMa Organa“ – Наталија Бургиева. Истите се предложени од страна на амбасадорите на Хрватска (Нивес Тигањ), Германија (Анке Холстејн), Романија (Моника Аксинте), Шведска (Кристен Форсгрен Бенгтссон) и ЕУ (Дејвид Гир).

 

„Го одбележуваме Меѓународниот ден на жената со чествување на пет извонредни жени кои покажаа дека само небото е граница во обидот за постигнување на соништата и работа за општото добро. Нивните приказни се инспиративни. Тие ги рушат предрасудите. Покажуваат дека родот не е поврзан со можноста и дека способноста и одлучноста не препознаваат род,“ рече амбасадорот Гир на церемонијата на која присуствуваше и Првата дама – Елизабета Ѓоргиевска.

 

Наградата „Европска жена на годината“ – комплементарна на наградата „Европеец на годината“ која Делегацијата ја воведе во 2019 – цели кон подигнување на свеста за пречки и родова еднаквост, притоа, оддавајќи признание на жени кои претставуваат пример и помагаат светот да биде еднакво место за сите.

Прочитај повеќе  

Извор: EU Delegation to North Macedonia

Извор на фотографии: EU Delegation to North Macedonia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.