EU po prvi put uručila nagradu za Evropljanku godine u Sjevernoj Makedoniji News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

17/03/2022

EU po prvi put uručila nagradu za Evropljanku godine u Sjevernoj Makedoniji

Pet izuzetnih žena koje se ističu u svojim oblastima i istovremeno služe kao nadahnuće društvu u cjelini nominovane su od strane #TeamEurope u Sjevernoj Makedoniji za nagradu Evropljanka godine 2022.

 

Nominovane su nacionalna koordinatorka za transplantaciju Maja Mojsova Mijovska, alpinistkinja Ilina Arsova, filmska rediteljka i spisateljica Dina Duma, direktorka Nacionalne galerije Dita Starova Ćerimi i osnivačica kompanije MaMa Organa Natalija Burgieva. Njih su predložile ambasadorke Hrvatske (Nives Tiganj), Njemačke (Anke Holštajn), Rumunije (Monika Aksinte) i Švedske (Kristen Forsgren Bengtson) i ambasador EU (Dejvid Gir).

 

„Obiljležavamo Međunarodni dan žena odajući počast izuzetnim ženama koje su pokazale da je samo nebo granica u ostvarivanju snova i u radu za opšte dobro. Njihove priče su inspirativne. Razbijaju predrasude. One dokazuju da pol nema veze sa sposobnostima i da kapacitet i posvećenost nemaju rod“, rekla je ambasadorka Gir na svečanosti kojoj je prisustvovala i prva dama Elizabeta Đorgievska.

 

Nagrada Delegacije EU Evropljanka godine – kao dopuna nagradi Evropljanin(ka) godine koju je Delegacija uvela 2019. godine – ima za cilj podizanje svijesti o preprekama za rodnu ravnopravnost, istovremeno odajući priznanje ženama koje vode primjerom i pomažu u stvaranju ravnopravnijeg svijeta.

Saznajte više

Izvor: EU Delegation to North Macedonia

Fotografija: EU Delegation to North Macedonia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.