ЕУ во Косово се придружува на Министерството за правда во кампања за шеснаесет дневен активизам против родово насилство News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

30/11/2022

ЕУ во Косово се придружува на Министерството за правда во кампања за шеснаесет дневен активизам против родово насилство

Со цел подигнување на свеста за потребата од заштита и пријавување секаква форма родово насилство, ЕУ во Косово, Швајцарија и Програмата за развој на ОН, ги здружија силите со косовското министерство за правда и невладината организација „Интегра“ во имплементирање на кампањата за шеснаесет дневен активизам против родово насилство.

 

Глобалната кампања, иницирана во 1991 година, традиционално се одвива од 25. ноември, Меѓународен ден за елиминација на насилство врз жените, сè до 10. декември, Меѓународен ден на човековите права, и се однесува на секаква форма насилство врз жените; вклучително сексуално и семејно насилство врз жени и девојчиња.

 

Во Косово, кампањата ќе вклучи палета комуникациски и теренски активности координирани од Министерството за правда; како, на пример; тркалезни маси со судии, обвинители, жени и девојки, општински посети, театарски претстави и проекција на пораки на владините згради.

Извор: EU Office in Kosovo

Извор на фотографии: EU Office in Kosovo

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.