Почнува ЕУ Зелена недела News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/06/2023

Почнува ЕУ Зелена недела

Србија и оваа година ја одбележува ЕУ Зелената недела, збир на настани на кои се собираат стотици граѓани од сите возрасти кои делат иста визија за позелена Србија со подобар квалитет на воздух, вода и почва, помалку загадување и безбедна животна средина. Годинава, настанот ќе се одржи од 3 јуни до 11 јуни и ќе се фокусира на вештини за одржливи, отпорни и социјални фер заедници.

 

ЕУ, која го има најцврстото и најкомплетното законодавство за животната средина во светот, се надева дека Србија ќе продолжи да го транспонира и имплементира законодавството со цел да стане позелена од останатите земји-членки. Одбележувањето на ЕУ Зелената недела е доказ за севкупната поддршка на ЕУ за овој сектор во Србија и нејзината соработка со националните и локалните институции за оваа цел, во духот на Тим Европа. Настаните за ЕУ Зелената недела се отворени за сите граѓани и ќе се одржуваат низ цела Србија. Тие вклучуваат широк спектар на активности посветени на сите возрасти: спортски настани, работилници, тркалезни маси, еко акции и натпревари.

 

Бидете во тек за повеќе ажурирања за Зелената недела 2023 во Србија! Овогодинешната програма на ЕУ Зелената недела можете да ја видите тука.

 

Европската унија е светски лидер во заштитата на животната средина. ЕУ ја поддржува Србија на нејзиниот пат кон поздрава животна средина. Со преку 580 милиони евра неповратни грантови инвестирани во заштита на животната средина и климатските активности во Србија, ЕУ е најголемиот донатор во оваа област во земјата. Со финансиска поддршка на ЕУ, Србија работи на развивање и спроведување планови за стратешка заштита на животната средина – одржлив систем за заштита на животната средина кој создава поздрава околина и го подига квалитетот на животот.

Read more

Source: EU Delegation to Serbia

Photo credits: EU Delegation to Serbia

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.