Соларна централа, финансирана од ЕУ, во Северна Македонија започнува со производство на електрична енергија News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

7/04/2022

Соларна централа, финансирана од ЕУ, во Северна Македонија започнува со производство на електрична енергија

Првата голема соларна централа во Северна Македонија е поврзана со електричната мрежа и веќе произведува електрична енергија. Централата е финансирана со поддршка на билатералните донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан (Western Balkans Investment Framework (WBIF)) и Европската банка за реконструкција и развој (European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

 

Фотоволтаичката централа, со капацитет од 10 мегавати, беше изградена од јавното претпријатие ЈСЦ Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) на местото на поранешниот рудник за лигнитен јаглен – Осломеј. Централата е дел од поголем напор за прочистување на местото, диверзификација на енергетските извори, како и поддршка за декарбонизација. Се очекува, годишно, да произведува приближно 15 гигавати електрична енергија и да заштедува 12,177 тони CO2.

 

Во насока со пристапот на Тимот Европа, Европската банка за реконструкција и развој обезбеди заем од 5,9 милиони евра, надополнет со грант во висина од 1,6 милиони евра од билатералните донатори на Инвестициската рамка за Западен Балкан и државен придонес од 1,3 милиони евра. Дополнително, Италија го поддржа проектот преку финансирање на проценката за техничка изводливост.

 

Соларната централа „Осломеј 1“ е еден од 21 водечки проекти во регионот на Западен Балкан, избрани за финансирање од ЕУ преку Инвестициската рамка за Западен Балкан во 2022. Проектот беше идентификуван како Водечки проект 4, за обновлива енергија, во рамки на Инвестицискиот и економски план на ЕУ за Западен Балкан за периодот 2021 – 2027.

Прочитај повеќе

Извор: WBIF

Извор на фотографии: WBIF

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.