ЕУ и БиХ ја зајакнуваат соработката за подготвеност за непогоди News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

6/05/2022

ЕУ и БиХ ја зајакнуваат соработката за подготвеност за непогоди

Европскиот комесар за управување со кризи, Јанез Ленарчич, ја посети БиХ со цел зајакнување на соработката за спречување непогоди, подготвеност и реагирање; како на национално, така и на регионално ниво. Неговата посета се случува во време кога државата го потврдува својот интерес за приклучување кон Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ кој ги координира заедничките кризни акции. Комесарот присуствуваше, исто така, и на вежба за справување со земјотрес од целосен размер, финансирана од ЕУ; со учесници од Албанија, Австрија, Црна Гора, Романија, Словенија и други меѓународни агенции.

 

Јанез Ленарчич изјави: „Пред само неколку дена, БиХ беше погодена од два земјотреса. Не можеме, секогаш, да предвидиме кога и каде ќе се јави следниот, но можеме да бидеме подобро подготвени. Оттука, целосно го поддржувам барањето на БиХ за приклучување кон Механизмот за граѓанска заштита на ЕУ. Убеден сум дека станувањето членка на нашата Европска рамка за граѓанска заштита ќе ѝ обезбеди на БиХ придобивки за подобар одговор во време на криза кога и да се случи некаква непогода од поголем размер. Заедно, можеме да заштитиме и спасиме човечки животи.“

 

Комесарот оствари средба, исто така, и со членови на Претседателството на БиХ, како и со министерот за безбедност – Селмо Цикотиќ. За време на неговата посета, комесарот, исто така, најави и 2,5 милиони евра дополнителни хуманитарни фондови за помош на БиХ за покривање на потребите на бегалците, барателите на азил и мигрантите во државата.

Прочитај повеќе

Извор: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Извор на фотографии: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.