EU i BiH jačaju saradnju u oblasti reakcije na prirodne nepogode News | WeBalkans

Vijesti

Saznajte najnovije vijesti o dešavanjima i aktivnostima EU na zapadnom Balkanu

6/05/2022

EU i BiH jačaju saradnju u oblasti reakcije na prirodne nepogode

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetio je Bosnu i Hercegovinu u cilju jačanja saradnje na polju prevencije, pripravnosti i reagovanja na prirodne nepogode, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou. Njegova posjeta dolazi u trenutku kada je zemlja ponovo potvrdila svoj interes za pridruživanje Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, koji koordinira zajedničke akcije za reagovanje u kriznim situacijama. Komesar je takođe prisustvovao sveobuhvatnoj vježbi reagovanja na zemljotrese koju je finansirala EU, a u kojoj su učestvovale službe spasavanja i zaštite iz Albanije, Austrije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije i drugih međunarodnih agencija.

 

Janez Lenarčič je rekao: „Prije samo nekoliko dana Bosnu i Hercegovinu pogodila su dva zemljotresa. Ne možemo uvijek da predvidimo kada i gdje će se sljedeći dogoditi, ali možemo da se bolje pripremimo. Upravo zato u potpunosti podržavam zahtjev Bosne i Hercegovine da se pridruži Mehanizmu civilne zaštite EU. Uvjeren sam da će članstvo u našem evropskom okviru civilne zaštite obezbijediti Bosni i Hercegovini da ima koristi od boljeg reagovanja u kriznim situacijama kada god dođe do velikih kriza. Zajedno možemo da zaštitimo i spasimo živote.“

 

Komesar se, između ostalog, sastao i sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine i ministrom bezbednosti Selmom Cikotićem. Tokom posjete komesar je takođe najavio dodatna humanitarna sredstva u iznosu od 2,5 miliona eura Bosni i Hercegovini za pokrivanje potreba izbjeglica, azilanata i migranata.

Saznajte više

Fotografija: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Izvor: EU Delegation to Bosnia and Herzegovina

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.