ЕУ ја усвојува програмата ИПАРД III за Црна Гора News | WeBalkans

Новости

Дознај ги најновите информации за активностите на ЕУ и настаните во Западен Балкан

29/07/2022

ЕУ ја усвојува програмата ИПАРД III за Црна Гора

Европската комисија ја усвои програмата ИПАРД III за Црна Гора, вредна 63 милиони евра, за периодот 2021 – 2027. Придобивките од оваа програма беа презентирани пред општата јавност за време на церемонијата организирана од винаријата „Patrimonio“; корисник на програмата ИПАРД во Бобија, Цетиње.

 

Моментално, Црна Гора ги користи преостанатите средства од програмата ИПАРД II, кои формално можат да бидат употребени до крајот на 2023 година, па затоа средствата од новата ИПАРД III програма ќе бидат употребени по овој рок. Во нејзиното обраќање, амбасадорката на ЕУ во Црна Гора – Оана Кристина Попа ги спомна инвестициите на ЕУ, преку 250 на број, во доменот на земјоделството, преку програмата ИПАРД II.

 

„Особено сум среќна што денес го прославуваме усвојувањето на програмата ИПАРД III. Земјоделското и прехранбено-преработувачко производство во Црна Гора треба да биде адаптирано и подобрено за да може да биде конкурентно на европскиот пазар кога државата ќе стане членка на ЕУ. Нашата ИПАРД програма ви дава дополнителна можност да го зголемите земјоделското производство, намалувајќи ја, притоа, зависноста од внес на храна. Ги охрабрувам земјоделците и земјоделските преработувачи во Црна Гора максимално да ја искористат програмата ИПАРД II, како и новата програма ИПАРД III. Истовремено, го охрабрувам и министерството за подготовка за навремена имплементација на нови мерки за ИПАРД III; покажувајќи дека добро управува со средствата и барањата на ЕУ,“ изјави амбасадорката на ЕУ во Црна Гора – Оана Кристина Попа.

Извор: Europe House Podgorica

Извор на фотографии: Europe House Podgorica

Please wait while your video is being uploaded...

Don't close this window!

Subscribe to the newsletter

I have read and understood the terms of the privacy statement.